Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokoli torony Debrecenben

2007.02.26. 14:52
Kigyulladt egy panelház Debrecenben hétfőn, a tűzoltók a legnagyobb riasztási fokozatban vonultak a fényesudvari tízemeleteshez. Többen füstmérgezést szenvedtek.

A tűzoltók fél kettőre eloltották azt a tüzet, ami egy tízemeletes debreceni panelház egyik első emeleti lakásában ütött ki és terjedt át más lakásokra is. A tűzben tizennégyen sérültek meg, közülük hatot szállítottak kórházba, elsősorban füstmérgezés miatt, mondta az Indexnek Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője.

A tűzben két lakás - egy ötödik és egy tizedik emeleti - szinte teljesen kiégett, kilenc másik lakásban is pusztítottak a lángok. A sűrű füst, a hő, az oltóvíz a lépcsőház összes lakásában kárt okozott, összesen 44 lakás vált lakhatatlanná. A házban nincs se áram, se fűtés, se víz, a lakások eláztak, a lakókat ideiglenesen két debreceni hotelben szállásolták el, egyelőre nem tudni, hogy mikor költözhetnek vissza. A tűzoltók megkezdték az utómunkálatokat, az épület átszellőztetését és a lakások átvizsgálásást.

Fotó: www.haon.hu
Fotó: www.haon.hu, Czeglédi Zsolt

A tűzoltók 11 óra 20-kor kapták az első riasztást, előbb kettes, majd nem sokkal később már a legnagyobb, ötös riasztási fokozatban vonultak a tűzhöz, a lakók kimentéséhez. Az oltásban ötven tűzoltó tizenhárom autóval vett részt, a megye más településeiről is hívtak erősítést, mondta el Dobson Tibor.

A mentést nehezítette, hogy az épület felső szintjei füsttel teltek meg. Az épület ijesztő látványt nyújt: a tízemeletes ház középső részén a III. emelettől fölfelé valamennyi lakás ablaka betört, az ablakokból sűrű füst gomolyog.

Fotó: www.haon.hu
Fotó: www.haon.hu, Czeglédi Zsolt

A helyszínen megjelent Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, aki az MTI információi szerint arra utasította a Cívisház Zrt.-t, hogy készítsenek elő lakásokat azoknak a fogadására, akiknek a tűzben kiégett az otthonuk és nem tudnak rokonoknál vagy barátoknál elhelyezkedni. Ötven család kiköltöztetésére készül fel az önkormányzat, mondta Kósa Lajos. Az önkormányzat munkatársai felveszik a kapcsolatot a lakókkal és gondoskodnak gyors elszállásolásukról. Egy-két napra önkormányzati szállodában helyezik el a rászorulókat, ahol étkeztetést is tudnak biztosítani, majd felmérik, hány lakást tudnak rendelkezésre bocsátani.

Kovács Ferenc, debreceni tűzoltóparancsnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tűzoltóknak összesen 108 lakást kell biztosítaniuk. Utalt arra, hogy a tűz a földszintről fölfelé terjedve mind a tíz szintet érintette, és a tetőzetnél a másik két lépcsőházba is átáramlott. A tűzoltók délben kapták a riasztást, és az elrendelt 2-es kiemelt tűzoltási fokozatot egy órán belül a legmagasabb, 5-ösre emelték. A Debrecenből és a vidékről érkezett tűzoltók a tűz oltását és a mentést egyidejűleg kezdték meg a külső falsíkon és a belső lépcsőházban. A tűz okáról semmit nem tudnak mondani, azt szakértői bizottság fogja kideríteni, tette hozzá a parancsnok.


A Hajdú Online híradásában az áll, hogy egy első emeleti lakásban csaptak fel először a lángok, egy idős nő felejtette a tűzhelyen az ebédjét. Azt Dobson Tibor is megerősítette, hogy az első emeleten ütött ki a tűz, és a szellőzőcsatornákon, a szemétledobó csövein nagyon hamar továbbterjedt. A tűz különös természetét mutatja, hogy az ötödik és a tizedik emeleten pusztítottak a leginkább a lángok. A károk felmérése már megkezdődött, de egyelőre csak annyi bizonyos, hogy rendkívül nagy károkat okozott a tűz.