Szilárda
-4 °C
3 °C

Átmeneti szállás és gyorssegély a kiégett panelház lakóinak

2007.02.27. 13:31
Az önkormányzat és az egyházak is segítenek a debreceni paneltűz károsultjain. Negyvennégy család maradt átmenetileg, rosszabb esetben végleg fedél nélkül hétfőn, amikor tűz ütött ki a Fényesudvar lakótelepen.

A statikai vizsgálat befejezéséig semmiképp nem költözhetnek vissza a lakók abba a debreceni panelházba, amelyben hétfőn kora délután csaptak fel a lángok. A Fényesudvar lakótelep panelházában hétfőn tizenegy óra körül ütött ki tűz az egyik földszinti lakásban. A lángok hamar továbbterjedtek a ház szellőzőcsöveiben és a homlokzaton. A lakók közül tizennégyen szenvedtek kisebb-nagyobb fokú füstmérgezést, hatójukat kellett kórházba vinni. A lángok megfékezéséhez ötven tűzoltót riasztottak a helyszínre, a megyéből több tűzoltóságról is érkezett erősítés.

A tűzben két lakás szinte teljesen kiégett, kilenc másik lakásban is pusztítottak a lángok. A sűrű füst, a hő, az oltóvíz a lépcsőház összes lakásában kárt okozott, összesen 44 lakás vált átmenetileg vagy teljesen lakhatatlanná. Vannak lakók, akik a statikai vizsgálatok után sem költözhetnek vissza tönkrement lakásukba.

Fotó: www.haon.hu
Fotó: www.haon.hu, Czeglédi Zsolt

A debreceni önkormányzat átmeneti szállásokon helyezte el azokat a családokat, kiknek nem volt hova menniük. Az érintett 44 család csak mintegy felének van lakásbiztosítása, a többieknek az önkormányzat közbenjárására valamelyik kereskedelmi bank nyújt majd kedvezményes hitelt. Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere hétfőn azt közölte, hogy a református szeretetszolgálat gyorssegélyként egymillió forintot ajánlott fel a tűzkárt szenvedettek megsegítésére.

Az otthonukat elvesztett és átmeneti szállásra kényszerült családokat segíti a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is: az önkormányzattal együttműködve állapítják meg a támogatottak körét és a legsúlyosabb károkat szenvedett lakók számára összesen félmillió forint gyorssegély keretet nyitottak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!