Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kéménykürtőként viselkedhetnek a kigyulladó panelházak

2007.05.21. 17:13
A debreceni panelháztűz szakértői vizsgálati anyagában olyan tanulságok is megfogalmazódnak, amiket a panelprogramban megvalósuló lakásfelújításoknál is figyelembe lehet venni, jelentette be Kovács Ferenc városi tűzoltóparancsnok hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben. A katasztrófavédelem a vizsgálatban kifogásolt 1974-es országos főparancsnoki rendeletről szólva közölte: a jogszabályok hatályosak, azoktól eltérni nem lehet.

A február 26-án pusztító debreceni panelházi tűz a helyszínre érkező tűzoltókat is meglepte. A tűz ugyanis különböző szinteken, nem összefüggően keletkezett a lakásokban, és átterjedt a panelház szomszédos lépcsőházára is, elevenítette fel Kovács Ferenc városi tűzoltóparancsnok. Az emlékezetes tűzben 14 lakás kiégett, és 108 lakásban terjedt a füst; 14 embert kellett kórházba szállítani füstmérgezés gyanújával.

A debreceni tűzeset felhívta a figyelmet a hasonló építmények veszélyeire is. Ezért tartott több mint két hónapig a szakértői vizsgálat, amelynek legfontosabb következtetése, hogy a panelfelújítások során legyen kiemelt szempont az úgynevezett tűzvédelmi megfelelőség, mondta Takács Lajos Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem szakértője.

Futótűz

A vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy egy-egy ilyen épületben az esetlegesen kialakuló tűz akadálytalanul, gyorsan terjedhet a kéménykürtőként viselkedő lépcsőházakban, liftaknákban és gépészeti aknákban.


14 lakás kiégett

Takács Lajos Gábor elmondta azt is, hogy 1962 és 1992 között összesen 507 ezer panellakás épült az országban. Tűzvédelmi szempontból számos kivetnivalót lehet találni ezekben az épületekben: például nem megfelelőek az épületgépészeti aknák burkolatai, a konyhai szagelszívók szellőzőrendszerei, de még a lakásbejárati ajtók minősége sem.

A szakember szerint ugyan egy 1965-ös előírás szabályozta az aknazárak és más tűzvédelmi berendezések beépítését, de a panelházak tekintetében egy 1974-es országos főparancsnoki rendelet felmentést adott ezek alól.

Tűzvizsgálati állapotfelmérés

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a fentiekkel kapcsolatban azt mondta: a jogszabályok hatályosak, attól eltérni nem lehet. A jogszabályok megváltoztatását bárki kezdeményezheti, de a módosítás végrehajtásának jelentős költségvonzatai lesznek.

Az ezredes tájékoztatása szerint egy-egy lépcsőház közös képviselőjének kérésére külön tűzvizsgálati állapotfelmérést is tarthatnak, amely térítésmentes, de a tűzvédelmi utasításokat a hatályos jogszabályok rögzítik. A tűzvédelmi fegyelem betartása pedig kizárólag a lakóktól függ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!