Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Madárinfluenza-hisztéria a környező országokban

2005.10.20. 19:16
Sem a görög, sem a román hatóságok nem találtak emberre is veszélyes madárinfluenza-törzset, állítják a helyi hatóságok. Ugyanakkor szigorú szabályokat vezettek be Ausztriában, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában is.

Óva intett a madárinfluenzával kapcsolatos hisztéria kialakulásától az Állategészségügyi Világszervezet szakértője. Jeanne Brugere-Picoux kijelentette: egyelőre semmi ok arra, hogy a szárnyasok között terjedő vészt az emberre is veszélyt jelentő járvánnyal hozzák összefüggésbe, mivel a H5N1 vírustörzsnek még nem alakult ki az emberre is veszélyes mutánsa.

Segítsék a szegényeket

A szegény országoknak nyújtott anyagi támogatás révén elkerülhető egy emberről emberre terjedő madárinfluenza-járvány - állította Alejandro Thiermann a világszervezet egy másik szakértője. "Ahhoz, hogy a szegény gazdálkodókat egyes helyeken, például Afrikában a háztájiban felbukkant betegség bejelentésére bátoríthassuk, a módosabb országoknak ki kellene építeniük a kárpótlás rendszerét - javasolta.

Az Európai Uniónak az angliai Weybridge-ben lévő laboratóriumában elvégzett első vizsgálatok nem mutattak ki madárinfluenzát Inuszisz görög szigeten - közölte csütörtökön az Európai Bizottság és ezt a görög mezőgazdasági miniszter is megerősítette. Végleges eredmények a következő napokban várhatók. Az elővigyázatossági intézkedések egyelőre érvényben maradnak.

Hivatalosan negatív leletek

Nem fertőzött meg embert a madárinfluenza Romániában, ahol hivatalosan két, a Duna deltájában lévő településen mutatták ki a kór vírusát - jelentette ki Bukarestben Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter. A román közegészségügyi hatóságok korábban már közölték, hogy a járvány terjedése megállt. A madárinfluenza H5N1-es vírusát az egymástól 30 kilométerre fekvő Maliuc és Ceamurlia de Jos falvakban észlelték.

Hathónapos tilalmat rendelt el a szárnyas hús behozatalára az ukrán parlament. Az ukrán rendőrség közölte: hamis, madárinfluenza elleni oltóanyaggal üzletelnek csalók és ampullánként 10 amerikai dollárt kérnek. A pancsolt vakcina megjelenését az odesszai és lembergi területen regisztrálták az ukrán hatóságok.

Szigorú óvintézkedéseket hoztak a szerb hatóságok a madárinfluenza ellen: betiltották a baromfik és sertések ólakon kívüli tartását, az állatok itatását nyílt vizeken, ellenőrzéshez kötik a szárnyasokkal való kereskedést piacokon és vásárokon. A minisztérium arra is kötelezi az állattartókat, hogy kizárólag zárt térben tartsák a takarmányt, oltassák be állataikat, végezzenek patkányirtást, rendszeresen fertőtlenítsék az állatok által használt helyiségeket. Kizárólag olyan helyekről származó háziállatokat és tojást lehet árulni, amelyek állandó állatorvosi felügyelet alatt állnak.

Nem outdoor

Ausztriában szombattól megtiltják a baromfi szabadon tartását: a szárnyasokat zárt helyen kell tartani. A tilalom, amelyet egyelőre december 15-ig vezetnek be, még a hobbiból baromfit tartókra is vonatkozik. Lemondanak továbbá minden olyan vásárt, bemutatót és kiállítást, amely élő baromfival kapcsolatos.

Növeli az emberről emberre terjedő madárinfluenza miatti aggodalmakat, hogy Indonéziában két különálló családi közösségben is megjelent a fertőzés. Súlyos a helyzet Kínában is. H5N1 vírussal fertőzött madarakat találtak a tajvani hatóságok egy Panamában bejegyzett teherhajón, amelyet a parti őrség október 14-én tartóztatott fel.

A szigorú intézkedések célja megakadályozni, hogy Moszkvára is átterjedjen a vírus H5N1-es vírusválfaja, amely fél tucat nyugat-szibériai régió után érte el Oroszország európai részét. A Tula területi, 200 lelkes Jandovka falu határában tucatnyi rendőr tanácsolta el a kívülállókat, míg zöld uniformist és maszkot viselő állategészségügyi alkalmazottak fertőtlenítő permetet szórtak a kifelé igyekvő falusiakra és autóikra, s átvizsgálták a járműveket is, nehogy a helyiek kicsempészhessék néhány kedvenc háziszárnyasukat. A Tulaival szomszédos Moszkvai régióban hozzáláttak a vadmadarak kilövéséhez.

Többet a madárinfluenzáról, és egy thaiföldi férfi haláláról is olvashat még.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft