Piroska
-2 °C
5 °C

Garamvölgyi, Panter Úr és a kabrió

Christian Panthera illuzionista a visegrádi Panoráma út legveszélyesebb szakaszán bekötött szemmel vezetett öt kilométert. A vicc kedvéért maga mellé ültette Garamvölgyi László rendőrségi szóvivőt, aki egy erre az esetre érvénytelen életbiztosítással vágott neki az útnak, és csak egyszer nyúlt közbe.
"Panter Úr, honnan lesz az indulás?" - kérdezi András telefonon a visegrádi bobpálya parkolójában Christian Panthera illuzionistától. A nem várt megszólítástól a művész egy pillanatra kizökkent nyugalmából, de különösebben nem ragadtathatta el magát: alig húsz perc múlva egy kölcsönbekapott Opel Astra Cabrióval kell bekötött szemmel végighajtania a visegrádi Panoráma út legveszélyesebb, emelkedőkkel, hajtűkanyarokkal, meredek lejtőkkel tarkított öt kilométeres szakaszán.

Fásy neve merült fel

Ismertségre vágynak
Klikk a képre!
Ettől persze még nem figyelne fel a sajtó a tehetséges művészre, nagyon sok az őrült az utakon. Így jutott eszébe, hogy egy ismert embert kellene maga mellé ültetnie, csakhogy ki az, aki vállal egy ilyen veszélyes kalandot. A politikusoknak csak a szája jár, pedig hány határozott pártpreferenciával rendelkező választópolgárnak okozna örömet Áder János vagy Kovács László, amint egy fejére csuklyát húzó sofőr mellett zúgnak le a visegrádi Panoráma úton. Híres sportoló megint csak nem jöhet számításba, olimpiai év lesz a következő, és nincs olyan sok aranyesélyünk, hogy így herdáljunk el akár egyet is. Fásy Ádám neve merült még fel, de hát a nagy ötletek mindig későn jönnek.

Garamvölgyi Lászlóra esett végül a választás, aki, ha úgy vesszük, maga is illuzionista. Kriminalistaként például úgy tesz, mintha megoldotta volna a József Attila halála körüli rejtélyt, legutóbb pedig a Bankrablók címet viselő, könyvnek látszó tárggyal gazdagította a magyar irodalmat, amelyben még a brókerbotrány is górcső alá lett vette.

Nem-e csal

Garamvölgyi csak egyszer kapott oda
A Patak fogadónál rálelünk a párosra. A rendőrség kommunikációs igazgatójának "nagyon szimpatikus" volt, hogy a fiatalember "őszintén" elmondta neki: ismertségre vágyik, ehhez segítség kell neki. Garamvölgyi "nem gondolkozott", elvállalta a felkérést. Végrendeletet nem csinált ugyan, de van életbiztosítása. Igaz, ilyen esetekre az nem vonatkozik.

Panter Úr a szóvivőt "kihívásokat kereső embernek" ismerte meg, akire azért van szükség, hogy hitelesítse: "nem-e csal". Ezen az úton korábban csak kétszer járt, orosz laktanyában gyakorolt a feladatra, nem arról van tehát szó, hogy megtanulta az utat, noha ez így sem lenne kis teljesítmény. A bekötött szemű vezetés "speciális koncentrációt" igényel, habár a szükséges engedélyek - tizennyolc - beszerzése kis híján meghaladta képességeit.

Meg lehet csinálni

Meg lehet csinálni
"Sok sikert kívánok" - írat alá még három papírt, szorít kezet, tiszteleg egy rendőr, majd Garamvölgyi beköti Panter Úr szemét és csuklyát húz a fejére. A haláli páros mögött "csak az RTL Klub" gépkocsija mehet, előttük két autó rakterében fotósok és operatőrök. A nyitott sportkocsi a viszonylag egyenes szakaszokon negyven-ötven kilométeres sebességgel halad, vezetője igyekszik az út közepén tartani az autót. A kanyarokba óvatosabban, húsz-harminccal megy bele. Jó tíz perc múlva a megbeszélt parkolóba befut az autó. "Mennyi idő alatt sikerült?" - ez volt Panter Úr első kérdése. Garamvölgyi egyszer érezte magát veszélyben, amikor "túl gyorsan" érkeztek egy kanyarhoz. Átnyúlt a volánhoz, de az illuzionista gyorsabb volt és elrántotta a kormányt. Most már hiszünk neki, Blaine londoni éhezése tényleg "nem egy nagy szám".

Különben a vakon vezetés se nagy szám. Hazafelé már így jöttünk, és csak Békásmegyeren hibáztunk, mert átmentünk egy piroson.

Igaz, ilyen normál körülmények között is előfordul.