Emőke
-4 °C
9 °C

Szexuális zaklatás miatt irányelvek a katolikus papoknak

2003.07.08. 18:29
Általános irányelveket fogadott el a nemi eltévelyedéssel megvádolt papok ügyére vonatkozóan a Fülöp-szigeteki katolikus püspöki konferencia. A regulákra azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban számos, az egyház helyi képviselőit érintő szexuális zaklatási ügy pattant ki.
Az irányelvek, amelyeket várhatóan szeptemberben öntenek végleges formába, rendszabályokat tartalmaznak a nemi eltévelyedések bizonyos fajtái tekintetében, és előirányozzák, hogy szakértői testületet hozzanak létre, amely segítséget nyújt papoknak a panaszok feltárásában. Tervbe vették olyan egyházi tanácsadók képzését is, akik az áldozatokról gondoskodnának - hangsúlyozta keddi közleményében a több mint 100 fős püspöki konferencia.

A meggyanúsított püspök az USÁ-ba távozott

A püspökök bocsánatot kértek a lelkipásztorok súlyos nemi eltévelyedéseiért, bár állításuk szerint a független vizsgálat kezdeti eredményei nem igazolták az előzetes félelmeket az ilyen jellegű vétkek elterjedtségét illetően. Hozzátették azonban, hogy az egyház nem tér egyszerűen napirendre a kérdés fölött. A túlnyomó többségében római katolikus Fülöp-szigeteken nemrégiben a népszerű Teodoro Bacani püspököt panaszolta be titkárnője, mondván: a 63 éves pap kétszer is szexuálisan közeledett hozzá, legutóbb márciusban, amikor megpróbálta átölelni. II. János Pál pápa átmenetileg helyettest nevezett ki Bacani helyére Novaliches egyházmegyében arra az időre, amíg az egyház kivizsgálja a vádakat. A meggyanúsított püspök júniusban az Egyesült Államokba távozott, hogy meglátogassa beteg édesanyját - írta az AP amerikai hírügynökség.