Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Katolikus pappá szenteltek egy francia nőt

2005.07.03. 15:39
A francia Genevieve Beney a tizenkettedik katolikus papnő a világon. Az avatást nem ismeri el az egyház.
Először szenteltek Franciaországban katolikus pappá nőt, aki az aktussal automatikusan kizárta magát az egyház kötelekéből - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi lap.

#alt# A ceremóniára szombat délután egy lyoni turistahajón került sor, ahol az 56 éves Genevieve Beneyt az a három, a Vatikán által az egyházból kiközösített dél-afrikai, osztrák és német érseknő avatta fel, akik korábban részt vettek az egyház karizmatikusnak mondott érseke, Romulo Braschi szertartásán, amelyen az argentin tiszteletes hét nőt szentelt pappá 2002 júniusában a Dunán.

A turistahajón összesen hatvan ember tartózkodott, akiknek nagy része a világ minden tájáról érkezett újságíró volt. A hagyományos katolikus szokásrend szerint zajló avatást a lyoni érsekség ablakai alatt, a Saone vízén tartották meg.

Elavult helyzet

"A tettem egy hosszú és néha nehéz életút gyümölcse. Érett döntés, de ugyanakkor a törvény megszegése. A női pappá szentelés transzgressziója legitim, hiszen ez az emberi méltóság kérdése. Elsősorban azzal a helyzettel kívántam szakítani, amit elavultnak tekintek. A nők pappá szentelése lendületet és impulzust kíván adni a nők egyházon belüli, és közvetve a társadalomban betöltött helyének" - vallja a gyermektelen francia asszony, akinek férje protestáns vallású.

A tudósítás szerint szerény és félénknek tűnő nő egy szót sem szólt a szertartás alatt, s nyilatkozatát a ceremónia egyik szervezője olvasta fel.

Monyon le

"Sok férfi és nő elhagyja a római katolikus egyházat, amely haldoklik. De mi nem hagyjuk el, ahogy egy beteg barátot sem hagy el az ember" - nyilatkozta a pappá szentelést vezető Gisela Forster, egykori dominikánus apáca. Hozzátette, a világon eddig 12 nőt szenteltek pappá, és jelenleg további 65 vesz részt képzésen, hogy azzá válhasson.

Philippe Barbarin, Lyon érseke múlt szerdán nyilvánosan kérte a francia asszonyt, hogy mondjon le "súlyos szakítási szándékáról", mert "semmilyen igazsága nem lesz a szertartáson elhangzó szavaknak".