Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mea culpa - megrontásért

2002.02.27. 13:29
Egy amerikai egyházmegye bíborosa bocsánatot kért mindazoktól, akiket a múltban papok molesztáltak, szexuálisan zaklattak. A bíboros leveléből kiderült, hogy az elmúlt évtizedek alatt 35 pap közel 50 kiskorút rontott meg a philadelphiai egyházmegyében.
Philadelphia bíborosa nyilvános közleményben kért bocsánatot azoktól, akiket gyermekkorukban az általa irányított egyházmegye területén tevékenykedő papok megrontottak, illetve szexuálisan zaklattak.

Anthony Bevilacqua az érsekség honlapján megjelentetett levelében a papok által elkövetett szexuális zaklatásokat az erkölcsi eltévelyedés legaljasabb formájának nevezte. - Minden egyes megrontás, amit papok követnek el, az emberi méltóság ellen intézett undorító támadás és a papi hivatás szentségének meggyalázása - hangsúlyozta Bevilacqua.

Ötven kiskorút rontottak meg

A bíboros keddi levelével első alkalommal lépett a nyilvánosság elé azóta, hogy a múlt héten kiderült: az elmúlt évtizedek alatt 35 pap közel 50 kiskorút rontott meg a philadelphiai egyházmegyében. Az eltévelyedő papok közül többet elbocsátottak - közölték helyi egyházi illetékesek. A bíboros arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hányat adnak át a világi hatóságoknak a szexuális zaklatással gyanúsított 35 papból.

A philadelphiai bíboros levele csütörtökön nyomtatásban is megjelenik a The Catholic Standard & Times című egyházmegyei újságban. A másfél millió római katolikust számláló philadelphiai egyházmegyében jelenleg 800 pap tevékenykedik. Az elmúlt ötven évben összesen 2100 pap teljesített szolgálatot ebben az érsekségben.

Máshol is molesztálnak a papok

A philadelphiai eset előtt nem sokkal a bostoni egyházmegye vezetői kerültek igen kínos helyzetbe egy hasonló botrány miatt: a magas rangú papok elismerték, hogy nem léptek fel kellő határozottsággal egy paptársukkal szemben, akiről kiderült, hogy gyermekeket molesztált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!