Szilárda
-4 °C
2 °C

Megfosztották érmüktől az egészséges paralimpikonokat

2000.12.15. 11:39
A spanyol paralimpikonok aranyérmes kosárlabdacsapatától visszakérték a sydneyi olimpián nyert érmet, miután kiderült, hogy a csapat nagy része semmiféle fogyatékosságban sem szenved. Az ügy kapcsán kirobbant botrány miatt lemondott a Paralimpiai Bizottság alelnöke, Fernando Martin Vincente.

A spanyol sportolókat a hazai Paralimpiai Bizottság vizsgálta ki, miután egy hónappal ezelőtt Carlos Ribagorda a csapat egy tagja a sajtónak elmondta, hogy közülük legkevesebb kilencet nem vizsgáltak meg orvosok a játszmák előtt. A bizottság vizsgálódása a sportoló állításait igazolta: a csapat tagjai közül tízen semmiféle fogyatékosságban nem szenvednek.

A bizottság a vizsgálat után felkérte a paralimpián aranyérmet nyert csapatot, juttassák vissza az érmeket. Az érmek újraosztásáról egyelőre semmit sem lehet tudni. A spanyol sportolók 87-63 arányban győzték le a döntőben Oroszország kosárlabdacsapatát.

A sydneyi paralimpia Spanyolország legsikeresebb paralimpiája volt, a fogyatékos sportolók 107 érmet vittek haza, az országot harmadik helyre juttatván az éremtáblázaton Ausztrália és Nagy-Britannia után. A kirobbant ügy kapcsán lemondott a Paralimpiai Bizottság alelnöke, Fernando Martin Vincente, aki egyben a Szellemi Fogyatékos Sportolók Szövetségének elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!