Piroska
-1 °C
5 °C

Háromszáz gyereket haraptak meg a vérszívó majmok

2004.11.02. 16:35
Kistermetű majmok lesből támadnak az emberekre az indiai Gauhati egyik templomának környékén. A szent állatok az elmúlt három hét alatt háromszáz gyereket sebesítettek meg. Szakértők sem tudják megmondani, mitől váltak agresszívvé az egyébként viszonylag békés állatok.
Háromszáz gyermeket támadtak meg rejtekből lecsapó kismajmok az elmúlt három héten, mondták indiai egyházi tisztviselők kedden. A vérszomjas majmocskák egy északnyugat-indiai, ősi hindu templom közelében lesnek a gyanútlan emberekre, jelentette az AP.

"Fákról leselkednek, és ráugranak a templomban ténfergő vagy az alattuk elhaladó, gyanútlan gyerekekre: megkarmolják a kicsiket, még egy kis vért is szívnak!" - mondta Bani Kumar Sharma, Kamakhya templom papja. (India egyik leghíresebb temploma Assam állam fővárosában, Gauhatiban található.)

"Éppen jöttem haza iskolából, amikor egy majom hirtelen rámugrott, megkarmolta a fejem és a kezem, aztán lerántott a földre" - mesélte Jolly Sharma, egy hatéves kislány.

Mitől lettek agresszívek?

A templomban és környékén élő kétezer rhesus majom közül korábban egy sem mutatta agresszivitás jeleit, tette hozzá a pap. Indiában nem szokatlan, hogy a templomok közelében tízezrével tanyáznak a majmok, hiszen Hanumánt, a mítikus majomistent személyesítik meg. Bár a kismajmok néha-néha megtámadják az embereket, a Gauhati templomnál tapasztalható vérszomj megdöbbentette a szakértőket.

A gauhati majmok viselkedése azért változhatott meg, mert a környező hegyekben letelepedetett emberek miatt egyre kevesebb élőhellyel rendelkeznek, mondta Narayan Mahanta, vadőr. Szerinte az is előfordulhat, hogy az egykor háziállatként tartott, majd szabadon engedett majmok nem tudtak alkalmazkodni új életükhöz a templom körül.

Három, ötletszerűen kiválasztott állatot az erdészek benyugtatóztak és a Gauhati állatkertbe vittek, ahol megpróbálnak rájönni, mitől változott ilyen drámai mértékben a magatartásuk.