Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kimúlt a legöregebb párduc

2001.10.05. 14:27
Elpusztult a világ legöregebb párduca, Csilla. Az emlős a budapesti állatkertben született, s ott is múlt ki. Csilla 24 évig élt, kora 100-110 éves emberi életkornak felel meg. A párduc annyira szelíd volt, hogy pórázon sétáltatták az állatkertben, ám az utóbbi időben már teljesen megsüketült, és csak vitaminozott vizet fogadott el.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt éjjel 24 évesen kimúlt Csilla, a világ legidősebb állatkerti párduca. Az állat 1977-ben, a budapesti állatkertben született. Az alomból Csilla volt az egyetlen, akit sikerült elkülöníteni anyjától, az anyaállat ugyanis másik két kölykét megette. Az életben maradt kis ragadozót Békési Nándor és Sári Sándor nevelte szoptatós kutya tejével.

A párduc annyira szelíd volt, hogy nagyobbacska korában ápolói pórázon sétáltatták az állatkertben, s akkor is beengedte gondozóit a kifutóba, amikor kölykei születettek. Az utolsó időkben szinte teljesen süket volt, és néhány napja már csak vitaminozott vizet fogadott el, a húst érintetlenül hagyta.

A vadon élő párducok csupán 10-12 éves kort érnek meg. Csilla ezzel szemben 24 évig élt az állatkertben, kora 100-110 éves emberi életkornak felel meg. Ez világrekordnak számít, hiszen a legidősebb állatkerti párduc 23 évig élt.