Párduc helyett agarat fogtak a Hortobágyon

2002.02.06. 12:28
A több napja tartó párduc-hajsza legfrissebb adaléka, hogy a nemzeti park szakemberei befogtak egy fekete agarat. Többen feltételezik, hogy a magas fűben a szemtanúk ezt a jámbor jószágot nézték fekete párducnak.
Elképzelhető, hogy nem egy veszélyes fekete párduc, hanem egy jámbor fekete agár miatt indítottak hajtóvadászatot a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Az Index információi szerint szerda reggel a nemzeti park szakemberei befogtak egy fekete agarat, azon a területen, ahol korábban a helybéli lakosok - állításuk szerint - egy fekete párducot láttak.

Agár kontra párduc

Létezhet a "bihari párduc"

Az ezzel kapcsolatos információkat a debreceni állatkert gyűjteményvezetője, Somogyiné Veres Ildikó közölte. Hozzátette azonban, továbbra sem zárható ki annak lehetősége, hogy valóban létezik a bihari párduc, mely még most is szabadon kószál.

A szakember szerint az állatkert ápolói közül senki nem állította teljes bizonyossággal, hogy a talált talpnyom egy párducé. Mint mondta, ezt a média tüntette fel ebben a színben. - Az kétségtelen - közölte -, hogy a nagymacskák és az agár lábnyoma egy kicsit hasonlít egymásra. Azonban a macskák behúzott körömmel járnak, míg a kutyák talpnyoma tartalmazza a körömnyomot is. A talált talpnyomon nem volt körömnyom, így továbbra is számolni kell azzal, hogy tényleg egy párducról van szó.

Illegálisan tarthatták

Véleménye szerint, ha valóban nagymacskáról van szó, akkor azt csakis illegálisan tarthatták, ugyanis, ha valaki legálisan tart párducot, elvesztését, szökését azonnal be kell jelenteni. Meglepő, de Magyarországon is tartanak háznál fekete párducot - mondta a gyűjteményvezető. Veszélyes és védett állatokat csak nagyon szigorú feltételek mellett házban tartani.

Ha mégis párducról van szó, és sikerül élve elfogni, akkor karanténban ide szállítják az állatkertbe - mondta Somogyiné. További sorsáról a nemzeti park igazgatósága, illetve a minisztérium dönt majd.