Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egyre több Párizs melletti előváros lobban lángra

2005.11.02. 10:03
Több párizsi külvárosra is átterjedtek azok a zavargások, amelyek a főként afrikai bevándorlók által lakott Clicy-sous-Boisban kezdődtek. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel próbálják megfékezni a gyújtogató fiatalokat. A francia esélyegyenlőségi miniszter és az ellenzék élesen bírálta Nicolas Sarkozy belügyminisztert, aki "csőcseléknek" nevezte a randalírozó fiatalokat, és bejelentette: meg kívánja tőlük tisztítani a környéket.

Több, Párizs észak-keleti részén elterülő elővárosra is átterjedtek szerdára virradóra a hatodik éjszaka tartó zavargások, melynek során a randalírozó helyi fiatalok több tucat gépkocsit gyújtottak fel.

Égnek az autók


Klikk a képre!

A rendőrség jelentése szerint a kisebb csoportokban randalírozó fiatalok közül harmincnégyet őrizetbe vettek, miután a zavargások a teljes megyére és három másik főváros közeli megyére is átterjedtek.

Az éjszaka folyamán Seine-Saint-Denis megyében lángba borult összesen 62 gépkocsi és egy szőnyegüzlet. A Párizstól észak-keletre fekvő Aulnay-sous-Boisban a szerdára virradó éjszaka gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták megfékezni az utcán randalírozó fiatalokat, akik köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre. A fiatalok a tűzoltóság épületére is kőzáport zúdítottak. A hatóságok közlése szerint csak ebben az elővárosban tizenöt autót gyújtottak fel.

Sevranban egy teherautó, Tremblay-en-France-ban a posta négy furgonja kapott lángra. Párizs más elővárosaiban, Val d,Oise, Yvelines és Seine-et-Marne megyék településein is kisebb összecsapások törtek ki a fiatalok és a rendfenntartó erők között.

Jacques Chirac francia elnök szerdán a nyugalom megőrzésére szólított fel mindenkit. A francia elnök egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a további veszélyek megelőzésének érdekében a jogszabályok szigorú, a tisztelet és párbeszéd szellemében történő alkalmazására van szükség.

A válság megoldására Domonique de Villepin miniszterelnök rendkívüli kormányülés összehívását kezdeményezte. Értesülések szerint az ülésen a kormány intézkedéseket dolgoz ki a zavargások megfékezésére.

Áramütés a trafóházban

Ezeken a Párizs melletti településeken többségében afrikai bevándorlók élnek, ahol a magas munkanélküliséggel számos szociális probléma párosul.

A zavargások csütörtök este kezdődtek a 28 ezres lélekszámú Clicy-sous-Bois-ban. A rendőrök betörés miatt üldöztek fiatalokat, akik egy trafóházba menekültek. Itt halálos áramütés ért egy 14 és 16 éves fiatalt, egy társukat pedig súlyos állapotban szállították kórházba.

Közel száz fiatal ezután kisebb csoportokba tömörülve gépkocsikat és szeméttároló konténereket gyújtott fel, valamint Molotov-koktélokat dobott a rendfenntartó erőkre, amelyek könnygázzal oszlatták szét a csoportokat.

Szombat estére a helybéliek néma tüntetését követően bizonyos mértékben csillapodott a helyzet, de vasárnap ismeretlen tettesek könnygázgránátot dobtak a helyi mecsetbe, s ez ismét elszabadította az indulatokat. Bár rendőrségi gránátról volt szó, Nicolas Sarkozy belügyminiszter cáfolta, hogy a rendfenntartó erők hajították volna az imahelyre az eszközt.

Csőcselék?

Dominique de Villepin kormányfő hivatalában fogadta kedd este az elhunyt fiatalok családtagjait. A találkozón jelen volt Nicolas Sarkozy belügyminiszter is, aki hétfőn a helyszínen tett látogatást. A francia miniszterelnök közleményben tudatta, hogy mély együttérzésről és a szörnyű megpróbáltatásban támogatásáról biztosította a gyászoló családokat, s megígérte, hogy a "baleset körülményeire teljes fény fog derülni".

Villepin felhívta a figyelmet a rendőrség felelősségére a rend helyreállításában, kifejezve a rendfenntartó erők iránti támogatását "ebben a nehéz feladatban". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szeretne minden olyan "látszólagos értetlenséget elkerülni, amely újabb összecsapásokhoz vezethet".

Az elmúlt napokban a francia esélyegyenlőségi miniszter, Azouz Begag és az ellenzék részéről is több kritika érte Sarkozyt, aki "csőcseléknek" nevezte a randalírozó fiatalokat, és hangsúlyozta, hogy meg kívánja tőlük tisztítani a környéket.