Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fegyveres összecsapás a párizsi zavargásokban

2005.11.03. 12:53
A Párizs környéki erőszakhullám kapcsán szerdán Jacques Chirac elnök személyesen szólított fel megnyugvásra. Dominique de Villepin miniszterelnök a kialakult helyzet miatt elhalasztotta szerdára időzített hivatalos kanadai látogatását, hogy rendkívüli kormányülést hívjon össze. Elemzők szerint a zavargások oka a francia hatóságok kudarcában, a szegények és a bevándorlók súlyos gondjainak rossz kezelésében keresendő.

Rálőttek rendőrökre és tűzoltókra, akik a párizsi elővárosokban napok óta tartó zavargásokat próbálták megfékezni, miközben fiatalok felgyújtottak egy autókereskedést és több városi buszt - közölték illetékesek csütörtökön. A tüntetők négy lövést adtak le rendőrökre és tűzoltókra, de senki sem sebesült meg - közölte Jean-Francois Cordet, a Párizstól északra fekvő Seine-Saint-Denis megye prefektusa.

Csütörtökre viradó éjjel is folytatódtak az összecsapások a rendőrök és a "randalírozó fiatalok" között a párizsi agglomeráció több pontján, jelentette a francia hírügynökség. Az AFP híradása szerint a főként szegény bevándorlókból álló csoportok ismét autókat gyújtottak fel, törtek-zúztak.

Az éjszakai zavargások alatt négy rendőr, két tűzoltó és három polgári személy könnyebben megsérült, a tüntetők összesen 177 gépkocsit gyújtottak fel.

Aulnay-sous-Bois-ban, ahol a legsúlyosabb a helyzet, egy fiatalokból álló csapat egy rövid időre ostrom alá vette az egyik rendőrörs épületét, miközben egy tornacsarnokot, egy garázsépületet és egy bevásárlóközpontot is szétvertek. A Seine-Saint-Denis megye kilenc körzetében összesen negyven járművet, köztük két buszt gyújtottak fel, a helyi rendőrök összesen 15 főt tartóztattak le, Párizs egyik észak-keleti elővárosában két általános iskolába is betörtek és megrongálták a berendezést.

Polgárháborús helyzet

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A francia televízió kettes csatornájának tudósítóit csuklyás fiatalok támadták meg, kiparancsolták a tévéseket kocsijukból, majd a negyvenfősre becsült tömeg felgyújtotta a járművet. A Párizstól nyugatra lévő Hauts-de-Seine-ben több tucat autót gyújtottak fel, illetve molotov-koktélokkal dobáltak meg egy rendőrörsöt, a rendőrök három fiatalt tartóztattak le. A Seine-Saint-Denis-i rendőrkapitányság épületétől kétszáz méterre egy negyvenfős, kapucnis fiatalokból álló csoport tört-zúzott egy bevásárlóközpontban.

A zavargások csütörtök este kezdődtek a 28 ezres lélekszámú Clichy-sous-Bois-ban. A rendőrök betörés miatt üldöztek fiatalokat, akik egy trafóházba menekültek. Itt halálos áramütés ért egy 14 és 16 éves fiatalt, egy társukat pedig súlyos állapotban szállították kórházba. Közel száz fiatal ezután kisebb csoportokba tömörülve gépkocsikat és szeméttároló konténereket gyújtott fel, valamint Molotov-koktélokat dobott a rendfenntartó erőkre, amelyek könnygázzal oszlatták szét a csoportokat. Ezután több, Párizstól észak-keletre elterülő elővárosra is átterjedtek a napok óta tartó zavargások. Összesen eddig kilenc párizsi elővárosi kerületet érintett a lázongó fiatalok randalírozása, írja a Reuters. "Polgárháborús a helyzet" - idézett egy rendőrtiszet a hírügynökség.

Rendkívüli kormányülés

Elemzők szerint a zavargások oka a francia hatóságok kudarcában, a szegények és a bevándorlók súlyos gondjainak rossz kezelésében keresendő. A most kirobbant erőszakhullám azonban annyira megrázta a politikusokat, hogy szerdán Jacques Chirac elnök személyesen szólított fel megnyugvásra és megígérte, hogy kivizsgálják a szerencsétlenül járt tinédzserek halálának körülményeit.

Dominique de Villepin miniszterelnök a kialakult helyzet miatt elhalasztotta szerdára időzített hivatalos kanadai látogatását, hogy rendkívüli kormányülést hívjon össze. Villepin számít a helyzet megoldásában Nicolas Sarkozy belügyminiszterre, aki egy jövő heti pakisztáni és afganisztáni utat törölt programjából a zavargások miatt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft