Tamás
-7 °C
8 °C

Drágult a parkolás a fővárosban

2003.05.05. 17:39
Budapesten hétfőtől emelkedtek a parkolási díjak, várakozási övezetenként legfeljebb 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak - tájékoztatta Vinkovics Béla, a főpolgármesteri hivatal illetékese az MTI-t. Ősszel újabb, drasztikusabb emelés várható. A szakemberek megszűntetnék a többféle parkolási rendszert.
Hétfőtől várakozási övezetenként maximum 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak. Demszky Gábor döntésével a parkolási díjak általános forgalmiadó-tartamának 12-rol 25 százalékra való növelése miatt emelkedtek a várakozási tarifák.

A főpolgármester minden esetben kisebb mértékű emelésről döntött, mint amekkoráról az adott várakozási övezetben jogszerűen határozhatott volna.

Ősszel további emelés várható

Vinkovics Béla úgy véli, hogy ősszel a jelenleginél jobban, személyes álláspontja szerint akár duplájára is nőhet Budapesten a parkolási díj. A díjemelésnek nem bevételnövelési oka, hanem forgalomtechnikai célja lesz. A mostani óránkénti 140 és 400 forint közötti díjaknak ugyanis nincs kellő visszatartó hatásuk, emiatt igen nehéz napközben üres parkolóhelyet találni.

A módosításkor a szakember javaslatot tesz arra is, hogy az adott várakozási övezetben élők se kaphassanak ingyenes parkolási engedélyt.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes ugyancsak forgalomtechnikai szempontnak tekinti a parkolás szabályozását. Szerinte azonban elképzelhetetlen, hogy az idén a jelenlegi duplájára emeljék a várakozási díjakat.

Új rendszert vezetnek be

A szocialista politikus közölte, hogy év végére készítik el a parkolás szabályozásának módosítási javaslatait. Ezek egyik fontos eleme lesz, hogy megszüntetik a "mai tarthatatlan helyzetet", a többféle parkolási rendszer működését Budapesten. Az egységes parkolási rendszer mellett szabályozzák majd a taxidrosztok és a turistabuszok várakozási rendjét is.