Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

20 évig nem szabadulunk a parlagfűtől

2006.08.17. 11:14
Ismét virágzik a parlagfű, így az allergiásoknál beindul a legalább szeptember végéig tartó tüsszögés és könnyezés. A kilátásaik továbbra sem túl jók, még évtizedekig szenvedniük kell a pollenektől, bár évről évre javul kicsit a levegő pollenkoncentrációja. A megoldás a telektulajdonosok kezében van, akiket ma már 2 millió forintra is megbírságolhatnak, ha nem védekeznek a parlagfű ellen. Az allergológus szerint az sem mindegy, mit eszünk.

A majd két hétig tartó esősebb időjárás után visszavonhatatlanul megkezdődött a parlagfű virágzásának, az allergiások számára rettegett időszaka. Magyarország több mint kétharmada "nagyon erősen" fertőzött a parlagfűtől, csak az Északi-középhegység és a Zalai-dombság mondható gyengén fertőzöttnek.

A növényvédelmi törvény világosan előírja, hogy „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani".

Léteznek szankciók

Az önkormányzatnak joga van ahhoz, hogy aki a törvényt figyelmen kívül hagyja, azt 20 ezertől 2 millió forintig terjedő bírsággal büntesse. Az eljárás során kényszerkaszálást rendelnek el, melynek költségei szintén a tulajdonosra hárulnak. Az adott telek tulajdonosára azonban csak ezután derül fény, így előfordulhat az is, hogy az önkormányzat kénytelen saját magát megbírságolni, mondta el az Indexnek Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság ügyvezető elnöke, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályvezetője. Tavaly Magyarországon összesen 280 millió forint bírságot róttak ki.


A parlagfű gyermekei

A parlagfű irtása tehát elsősorban a tulajdonosokon múlik, a feladat azonban hosszútávra szól, magyarázta Péterfia Éva. A parlagfű magja 20 évig csíraképes, így az allergiásokat nem lehet azzal kecsegtetni, hogy akár néhány éven belül megszűnik a probléma. Szerinte javulás azért most is érzékelhető, évente szignifikánsan csökken a levegő pollenkoncentrációja, ami gyengíti az allergiások tüneteit. Míg 2004-ben 12 százalékkal csökkent, addig 2005-ben ez a szám már 20 százalék volt, és remélhetőleg az ütem 2006-ban is tartható lesz, mondta az elnök asszony.

Módszerek a védekezésre

A védekezésnek több módja is létezik, az idejével pedig nem feltétlenül kell megvárni a hatóság közbelépését, hiszen az irtás akkor hatékony igazán, ha még a növény virágzása előtt végzik, derült ki Szidonya István növényvédelmi szakértő és Béres Imre egyetemi tanár cikkéből. A legegyszerűbb módszer, különösen kisebb területeken, a kézi gyomlálás. Ha a virágzás már elkezdődött, nem érdemes ezt alkalmazni, mert a magas pollenkoncentrációjú növény érintése azonnal kiválthatja az allergiát. A kaszálás csak akkor hatékony a védekezés szempontjából, ha legalább háromszor elvégzik, legjobb ezt is a virágzás előtt kezdeni, ebben az esetben gyakran egy alkalom alatt kiirtható a gyomnövény.

A szakértők a három módszer közül a kémiai védekezést emelik ki, a gyomirtó szerek használata a leggazdaságosabb, ugyanakkor alapos környezettanulmányt is igényelnek. Nem alkalmazható például játszótereken, azonban ha elhanyagolt és beépítetlen telkeken kémiai irtást végeznének, a városi levegő pollenkoncentrációját nagy mértékben csökkenne.

Nő az allergiások száma

Magyarországon a parlagfű terjedése egyre több embernek okoz problémát, de a stressz is hozzájárul az allergiás betegek számának folyamatos növekedéséhez, mondta el az Indexnek Szoboszlai Istvánné allergológiai laborvezető. Hangsúlyozta, hogy ha a könnyezés és tüsszentés beindul, azonnal érdemes felkeresni egy tüdőgyógyászt vagy egy allergológust, különösen, ha a tünetek július vége, augusztus közepe körül jelentkeznek, ekkor kezdődik ugyanis a parlagfű virágzása.

Léteznek olyan ételek is, amelyek az érzékenységre való hajlamot fokozzák, ezek például a zeller vagy a görögdinnye. A parlagfű virágzásának kezdetétől egészen szeptember végéig, október elejéig érdemes ezek fogyasztását elkerülni, hiszen jelentősen felerősödhetnek a tünetek. Szoboszlainé elmondta azt is, hogy az érzékenységet fokozó ételek kémiai szerkezete hasonlít a parlagfűére, ezért van összefüggés a pollenek és a táplálkozás között.


Az össz termőterületek parlagfű fertőzöttsége

A tünetek kialakulását az időjárás is befolyásolja, esőben például csökken a pollenkoncentráció, szárazságban nő, míg a szeles idő elősegíti a pollenek terjedésének gyorsaságát.

Az újabb kutatások szerint a parlagfű allergiát a szokásos gyógymódok helyett jól lehet kezelni kecsketejjel. Ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagaira ellenanyag képződik a kecske vérében, ami a tejében is megjelenik, olvasható a Wikipedián.