Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Nem bírták a magyar kapitány kanyarját az uszályok

2008.09.10. 19:24
Szerencsétlenül járt egy osztrák teherszállító hajóegység Passautól mintegy 20 kilométerre, magyar kapitánnyal - közölte a passaui rendõrség képviselõje. A magyar kapitány gyors manõvere miatt elszabadultak az uszályok.

A rendõrség közölte, hogy a baleset még a reggeli órákban történt a Dunán, a Passau fölötti Vilshofennél. A három hajóból álló egység két teherszállító uszálya ugyanis sziklának ütközött, s a három hajó azóta is ott vesztegel. A kikötõi hatóságok ugyan már kísérletet tettek a két elakadt hajó kimozdítására, a kísérlet azonban sikertelennek bizonyult, így a mentés csütörtökön nagyobb erõkkel folytatódik. Személyi sérülés nem történt.

A rendõrség képviselõje szerint az elöl haladó két uszály fedélzetén csaknem 1500 tonna kukorica volt, a három hajó Budapestrõl Regensburgba tartott. Amikor az 58 éves magyar kapitány észlelte, hogy a hajóegység túlságosan megközelítette a hajózásra kijelölt - illetve alkalmas - útvonal baloldali szélét, egyfajta kényszermanõvert hajtott végre. Ennek következtében azonban az uszályok "elszabadultak" a tolóhajótól, s sziklának ütköztek.

A passaui illetékes közölte, hogy a két megfeneklett uszályt egy mentõhajóval igyekeztek kimozdítani, ez azonban nem járt sikerrel. A mentés csütörtökön nagyobb erõkkel, így egyebek között valószínûleg egy különleges daru bevonásával folytatódik, mindehhez azonban szükség van a két uszály terhének kirakodására. A két hajó elvontatására csakis ezután kerülhet sor. A szerencsétlenség okainak kivizsgálása és a keletkezett károk felmérése - mint a rendõrség képviselõje elmondta - csak ezt követõen kezdõdhet. Mindezzel kapcsolatban nem zárta ki annak lehetõségét, hogy a balesetet anyaghiba okozta. A csütörtöki mentési munkálatok idején a Duna-szakaszon a hajóforgalom jelentõs korlátozására kerülhet sor.