Árpád
-2 °C
4 °C

Nem bírták a magyar kapitány kanyarját az uszályok

2008.09.10. 19:24
Szerencsétlenül járt egy osztrák teherszállító hajóegység Passautól mintegy 20 kilométerre, magyar kapitánnyal - közölte a passaui rendõrség képviselõje. A magyar kapitány gyors manõvere miatt elszabadultak az uszályok.

A rendõrség közölte, hogy a baleset még a reggeli órákban történt a Dunán, a Passau fölötti Vilshofennél. A három hajóból álló egység két teherszállító uszálya ugyanis sziklának ütközött, s a három hajó azóta is ott vesztegel. A kikötõi hatóságok ugyan már kísérletet tettek a két elakadt hajó kimozdítására, a kísérlet azonban sikertelennek bizonyult, így a mentés csütörtökön nagyobb erõkkel folytatódik. Személyi sérülés nem történt.

A rendõrség képviselõje szerint az elöl haladó két uszály fedélzetén csaknem 1500 tonna kukorica volt, a három hajó Budapestrõl Regensburgba tartott. Amikor az 58 éves magyar kapitány észlelte, hogy a hajóegység túlságosan megközelítette a hajózásra kijelölt - illetve alkalmas - útvonal baloldali szélét, egyfajta kényszermanõvert hajtott végre. Ennek következtében azonban az uszályok "elszabadultak" a tolóhajótól, s sziklának ütköztek.

A passaui illetékes közölte, hogy a két megfeneklett uszályt egy mentõhajóval igyekeztek kimozdítani, ez azonban nem járt sikerrel. A mentés csütörtökön nagyobb erõkkel, így egyebek között valószínûleg egy különleges daru bevonásával folytatódik, mindehhez azonban szükség van a két uszály terhének kirakodására. A két hajó elvontatására csakis ezután kerülhet sor. A szerencsétlenség okainak kivizsgálása és a keletkezett károk felmérése - mint a rendõrség képviselõje elmondta - csak ezt követõen kezdõdhet. Mindezzel kapcsolatban nem zárta ki annak lehetõségét, hogy a balesetet anyaghiba okozta. A csütörtöki mentési munkálatok idején a Duna-szakaszon a hajóforgalom jelentõs korlátozására kerülhet sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?