Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kanada betiltotta a mosolygást

2003.08.27. 12:24
Két hete tilos mosolyognia a kanadaiaknak hivatalos útiokmányokhoz készült fotóikon. A kormány a nemzetközi légügyi szervezet kérését teljesítette. A döntést az áramszünet miatt nem tudták bejelenteni, így november 3-ig megengedik a szolid mosolygást.
Tilos mosolyogni vagy szemöldököt ráncolni az útlevélbe szánt fotókon a kanadaiaknak - írja a Japantoday.com. Az útiokmányhoz készült fotón "semleges arckifejezést kell ölteni. Semmi mosoly vagy grimasz" - jelentette be Suzanne Meunier kormányszóvivő a határozatot.

Az áramszünet miatt nem jelentették be

A döntés már augusztus 15-én hatályba lépett, a nagy észak-amerikai áramszünet miatt azonban nem tudták időben bejelenteni - nyilatkozta a szóvivő.

A kormányhatározat valóban okozott némi zavart - ismerte el Meunier. De elkerülhetetlen is - tette hozzá, mivel azt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) kezdeményezte az utasok könnyebb azonosíthatósága miatt.

Novemberig még nevetgélhetnek

Mindenesetre azoknak sem kell még aggódniuk, akik harminckét fogas képeket küldtek útlevelükhöz. "Kaptunk már somolygós képeket, amiket jóváhagytunk" - utalt a kormány rugalmasságára a kérdésben a szóvivő.

Az amnesztia azonban csak november 3-ig tart, attól kezdve mosolyszünetet hirdet a kanadai okmányhivatal.