Gulyásverseny a Hortobágyon

2006.06.03. 18:40
Már nagykövetei is vannak a hortobágyi pásztoroknak, akik eddigi munkásságuk alapján méltán képviselik majd az ősi foglalkozás hírnevét a nagyvilágban - mondta Gencsi Zoltán, a X. országos gulyásversenyt és pásztortalálkozót szervező Hortobágyi Génmegőrző Kht. igazgatója szombaton a távirati irodának.
A rendezvényen tanácskozott a hortobágyi pásztorok vének tanácsa: a két idős pásztor, Szabó Gábor és Garai Lajos összeült és eldöntötte, ki legyen a pásztorok két hortobágyi nagykövete.

Választásuk Bodó Imre professzorra, a szürkemarha tartók egyesületének elnökére esett, aki valamikor maga is pásztor volt a Hortobágyon és munkája eredményeként ma már nincs kihalófélben a neves állatfaj.

A másik nagykövet Vajda Mária, a debreceni Déri Múzeum néprajzkutatója lett, aki évtizedek óta ápolja, kutatja és terjeszti - ezentúl már nagykövetként is a világban - a hortobágyi pásztorhagyományokat.

Az idei gulyásversenyen tizenegy felnőtt gulyáspáros és négy bojtárpáros vett részt. A mintegy 2,5 ezer érdeklődő előtt a versengésben - állathajtás, főszámolás, pányvadobás, karikás- és gulyásbot-használat, valamint vízhúzás a gémeskútból - ezúttal is, mint már évek óta, Kota István és a tiszacsegei Tóth József vitte el a pálmát.

A gulyásverseny és pásztortalálkozó keretében az idén megrendezték a Nagy ízutazás 2006 észak-alföldi regionális gasztronómiai bemutatót. Összesen 22 bográcsban főttek szürkemarhából, mangalicából, bivalyból, rackajuhból, kecskéből és gyöngytyúkból készült ételek.

Az sem maradt azonban éhes, aki nem eszik húst: ők az öreglebbencset és az ősi pusztai ételt, a bográcsban 32-szer megforgatott slambucot kóstolhatták meg.

A kilenclyukú híd lábánál lévő vízi színpadon szombaton délután megkezdődött az első országos pásztortánc verseny, a nap eseményeit pásztorbál zárja a Hortobágyon.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön