Ödön
1 °C
11 °C

Négy év börtön egy francia plasztikai sebésznek

2008.09.08. 22:08
Négy év börtönbüntetésre ítéltek egy francia plasztikai sebészt, mert veszélyeztette páciensei életét. Michel Maure, aki magát a világ egyik legjobb plasztikai sebészének nevezte, megszökött Marseille-ből még az ítélethirdetés előtt, de múlt hónapban elfogták Spanyolországban.

Francia hatóságok négy év börtönre ítéltek egy francia plasztikai sebészt. Az 59 éves Michel Maure hamis hirdetésért, csalásért és nem szándékos sérülés-okozásért kapta a büntetést. A hétfői ítélethirdetéskor a férfi nem volt jelen, de a spanyol hatóságok még ezen a héten kiadják Franciaországnak.

"Olyanfajta garázs-sebészetet hozott létre, amelyben teljes mértékben figyelmen kívül hagyta mások érdekeit" – fogalmazott a bíró.

Pácienseinek közel száz százaléka panaszkodott rá. Azt mondták, klinikáján rendkívül fájdalmas beavatkozásokat hajtott végre közel sem steril körülmények között. A károsultak ezer eurótól (240 ezer forint) 7586 eurós (1,8 millió forint) kártérítésben részesülnek. A teljes összeg több tízezer euróra rúg.

Maure sok páciense egyenesen erőszakosnak nevezte a a sebészeti beavatkozást. Helyi érzéstelenítéssel végzett olyan fájdalmas műveleteket, mint a zsírleszívás vagy a mellnagyobbító műtét. A betegek szűnni nem akaró fájdalomra és fertőzésekre panaszkodtak. Sokuk helyreállító műtétre ment a beavatkozások után.

Maure ügyvédje túlzónak találta az ítéletet, és azt mondta, hogy miután négy évvel ezelőtt bezáratták a klinikát, védencének nincs pénze, hogy kifizesse a kártérítéseket. Az egyik felperes is panaszkodott, ő minimum azt várta volna, hogy megtiltsák Maure további plasztikai sebészi tevékenységét, hogy ne kezdhesse újra a praktizálást, mikor kijön a börtönből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?