Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Patkányinvázió miatt éheznek Bangladesben

2008.05.18. 18:28
Nagyjából 120 ezer, patkányinvázió miatt éhező bangladesinek kezdett el élelmet osztani vasárnap az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP). Az ország dél-keleti részén a bambuszvirágzás miatt elszaporodtak a patkányok, több millióra tehető a számuk, és a rágcsálók több ezer szegény földművelő család termését, és jószágait pusztították már el.

A WFP szerint majdnem 26 ezer háztartás számára tudnak élelmet biztosítani egészen augusztusig Banglades patkányinváziótól érintett dél-keleti, Burmával és Indiával határos részén. Segélymunkások szerint nagyjából 150 ezer embert érintett a patkányok rohamos elterjedése a Csittagong Dombságon. Az éhező embereknek az ország kormánya, helyi hivatalok és az ENSZ Fejlesztési Programja is oszt ételt.

A patkányinvázió nem számít szokatlan jelenségnek a területen, nagyjából 50-60 évente fordul elő, amikor virágzásnak indulnak a bambuszerdők. A proteinben gazdag bambuszmagok miatt ugyanis a patkányok négyszer gyorsabban kezdenek el szaporodni, és hamarosan már a földeken lévő rizst és egyéb terményeket is elpusztítják.

Sok család egyébként már januárban elmenekült falujából, amikor látták, hogy virágba borultak a bambuszerdők, mert tudták, hogy ez egyet jelent a patkányinvázióval, és így az éhezéssel. Legutóbb 1958-ban alakult ki hasonló helyzet a területen, és sokan attól tartanak, hogy mint akkor, most is legalább három évig komoly problémát fog okozni a nagyszámú patkánypopuláció.

A bambuszerdők tavaly kezdődött virágzása, és az azt követő patkányinvázió miatt a szomszédos indiai tartományt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az indiai hatóságok.