Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kézigránátot dobtak egy pécsi házba, ketten meghaltak

2008.11.19. 06:24
Egy házaspár meghalt, két gyermekük könnyebben megsérült, amikor kézigránátot dobtak családi házukba Pécsett. Az áldozatok roma származásúak, de a rendőrség egyelőre kizárja az etnikai indíttatást. A kisebbségi ombudsman válságtanácskozást hívott össze.

Két ember meghalt, amikor kézigránátot dobott be valaki kedden késő este egy pécsi családi ház ablakán. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a város szélén álló családi házat és lakóit háromnegyed 11-kor érte a támadás. A szobában öten voltak: egy középkorú házaspár és három gyerek, a televíziót nézték. A robbanásban a családfő és felesége meghalt, a három gyerek közül ketten sérültek meg, mindketten könnyebben.

DPECS20081119003

A rendőrséget egy hozzátartozó értesítette, aki szintén a házban, de nem abban a szobában volt a detonáció pillanatában. A szóvivő hozzátette, hogy a család cigány származású ugyan, de a rendőrség egyelőre kizárta, hogy az áldozatok faji hovatartozása miatt történt volna a támadás. Erre utaló nyom vagy adat ugyanis eddig nem merült fel. Az elhunyt férfi életmódja alapján ismert személy volt rendőrségi körökben.

A család egyik rokona elmondta, hogy a ház tulajdonosa autókereskedéssel foglalkozott, arról nem tudott, hogy a vállalkozónak lettek volna haragosai.

A megyei rendőr-főkapitányságon külön nyomozócsoportot hoztak létre. Még nem tudni, hogy a támadók hányan voltak, és azt sem, hogy mivel érkeztek a bűncselekmény helyszínére.

Zsobrák Péter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, "valószínűleg bosszú volt". Eddig nem találtak összefüggést az eset és a november 3-i nagycsécsi támadás között.

A mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat helyszínen tartózkodó vezetője cáfolta a korábbi felvetéseket a bűnöző életmódról, a politikus szerint a meggyilkoltak nem voltak bűnözők, egy szegény családról van szó. Kovács István azt mondta, nem zárható ki a rasszista indíték, olvasható a bama.hu-n.

Kállai Ernő válságtanácskozást hív össze

A kisebbségi ombudsman azonnali tanácskozásra hívta össze a magyarországi vezető roma politikusokat és közéleti személyiségeket.

Kállai Ernő reggel soron kívüli tájékoztatást kért az ügyben Bencze József országos rendőrfőkapitánytól. Az ombudsman közölte az országos főkapitánnyal: elfogadhatatlannak, a bűnügyi nyomozástan szabályaival is ellentétesnek tartja, hogy egy kirívóan erőszakos, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény kapcsán szinte azonnal - feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - a rendőrség kizárta az esetleges rasszista motívumot.