'Egy dolog segíthet, az idő'

2006.06.21. 00:50
A pécsi idegklinikán kissé megkönnyebbülve találták a súlyos balesetet szenvedett Toller László munkatársait az Index tudósítói. Bár állapota továbbra is életveszélyes, a pécsi polgármestert altatásban tartják, s így készítik fel az újabb műtétekre. A városban az utcán, a buszokon, a boltokban mindenhol a városvezető állapotát találgatják. Helyszíni riportunk.

A pécsi idegklinika nem sokkal van túl a belvároson, ha Budapestről érkezik az ember. Az Index kedden délben az M6-os autópályát választotta Pécsre menet, majd Dunaújváros után a 6-oson közelítette meg a várost.

Toller László hétfőn délután egy másik úton, a pécsiek által kedvelt 61-esen haladt hazafelé az M7-es felől. Pécsett azért kedvelik ezt az utat, mert az M7-esen gyorsabban lehet menni, s ez az az út nincs tele kamionokkal úgy, mint a 6-os.

Altatásban

A polgármester sofőrje hétfőn délután egy feltehetően szabálytalan autóssal próbálta elkerülni a balesetet. Félrerántotta a kormányt, lesodródtak az útról, majd felborultak. Toller a vezető mellett foglalt helyet, ezt az ülést gyakorlatilag maga alá nyomta az autó teteje.

Az ismert tényeken túl Pécsen sem tudnak további részleteket. Annyit megtudtunk, hogy három, egyenként is életveszélyes sérülése van a polgármesternek, a legkritikusabb az agyában keletkezett vérömleny. "Ezen egy dolog segíthet, az idő", mondja egy helyi ember.

Az idegklinikán kétfős tudósítóstábunk gyakorlatilag akadály nélkül jut az épület negyedik emeletei folyosójára, ahol az intenzív osztály nyílik. Ott Toller László titkárnőjébe és parlamenti munkatársába botlunk.

Mindketten aggódnak, de valamelyest megkönyebbülve hárítják el kérdéseinket Toller állapotáról, mert a legutolsó információk szerint Toller László és a helyi honvéd kórházban ápolt sofőr állapota is stabilizálódott, kicsit javult. Azt is megtudjuk, hogy a polgármestert altatásban tartják, hogy felkészítsék a további stabilizációs műtétekre.

Toller László munkatársai és családja nem kérnek a nyilvánosságból, a legfontosabb most a polgármester élete, magyarázza egyikük. Rövid beszélgetés után - egy ápolt útmutatásával - kiérünk az épületből, éppen akkor, amikor biztonsági őrök is érkeznek, akik halkan távozásra kérik stábunkat.

Találgatnak

Az utcán, a buszokon, a boltokban, a szabadtéri büféknél sorban állás közben mindenhol a városvezető állapotát találgatják. Azt a rémhírt szinte mindenki hallotta, hogy a polgármester elhunyt, de közeli barátokra, a családra, vagy épp a sajtóhírekre hivatkozva úgy tudják, a politikus a körülményekhez képest jobban van.

A következő helyszín a templom előtti tér, ahol családok, fiatalok kevésbé ismert borpincék termékeivel üldögélnek a forró délutánban. A sorban itt is el-elcsípünk néhány szófoszlányt Toller Lászlóról.

Az önkormányzat épülete előtt Juhász Istvánnal, az MSZP helyi vezetőjével futunk össze. Megvárjuk, amíg négy érdeklődőnek elmondja az elmúlt nap történéseit. Juhász egész nap nyilatkozik szinte minden médiumnak. Ahogy elmesélte, furcsállja, hogy ő Pécsről előbb volt a helyszínen, mint a mentőhelikopter.

Az MSZP helyi vezetői a fő téren egy pubban üldögélnek. Hatan harminc év körüliek, egyikük Toller kampányfőnöke, ott van még Tóth Bertalan parlamenti képviselő is. Ők a pécsi új generáció tagjai, mutat rájuk Juhász, de a fiatalok most visszafogottan válaszolgatnak és alig hallani a szavukat.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön