Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Volt büntetőbírót gyanúsítanak

2006.07.19. 09:59
Egy 17 milliárdos gazdasági bűncselekményben való közreműködéssel gyanúsítanak egy volt büntetőbírót. A jogtanácsos a gyanú szerint okiratokat hamisított annak érdekében, hogy az utóbbi évek egyik legjelentősebb bűncselekményben érintett cégek fantomizálhatóak legyenek. Pécsi Kálmán panaszt nyújtott be a gyanúsítás ellen.

Pécsi Kálmán egykori büntetőbírót gyanúsítottként hallgatták ki a napokban - írja a Magyar Hírlap. A gyanú szerint a jogtanácsos cégek "fantomizálásában" segédkezett.

Nem is akármilyen ügyben, a lap úgy tudja, hogy egy 17 milliárdos kárétékű bűncselekményben érintettek azok a cégek, amelyeknél közokirat-hamisítást feltételeznek a nyomozók.

A bűncselekményt tucatnyi - számítástechnikai eszközöket forgalmazó - cég követte el 2001-2005-ben. Közülük kettő beszerezte a termékeket, majd értékesítette a többieknek, amelyek aztán egymás között adogatták tovább azokat. A vevők mindig visszaigényelték az általános forgalmi adót, az eladók viszont nem adtak be adóbevallást, vagy ha mégis, nem tüntették fel a bevételeiket, így adót sem fizettek utánuk.

Pécsi Kálmán a lapnak megerősítette a kihallgatás tényét, sőt azt is jelezte, hogy tudomása szerint a rendőrök más bűncselekményekkel is igyekeznek összefüggésbe hozni.

A HVG korábban megírta, hogy ő az egyik vádlottja az ügyfeleit 600 millió forinttal megkárosító győri K-P-H-M ingatlanszövetkezettel kapcsolatos veszprémi büntetőpernek.

A volt büntetőbíró most jelezte, panaszt nyújtott be a gyanúsítás ellen, sőt az eljáró hatóság több vezetője ellen büntetőfeljelentést is tett. Szerinte azzal vívta ki a hatóságok ellenszenvét, hogy több korrupt adóhivatali dolgozót is leleplezett.