Ágnes
-1 °C
2 °C

Leomlott a mennyezet egy pécsi előadóteremben

2004.02.02. 12:34
Tizenkét orvostanhallgató sérült meg könnyebben a mennyezetről lehulló vakolattól és törmeléktől hétfőn a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A diákokat az egyetem buszán szállították a pécsi honvédkórházba. Az egyetem főmérnöke a termet bezáratta.
Tizenkét egyetemi hallgató könnyebben megsérült, amikor részben leszakadt egy előadóterem mennyezete a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán, hétfőn; a PTE főmérnöke azonnali hatállyal bezáratta a termet és elrendelte a hasonló helyiségek teljes körű vizsgálatát - közölte az egyetem az MTI-vel.

Beállványozzák és átvizsgálják

"Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy az épületben nem történhet hasonló baleset, ezért az érintett teremben oktatási tevékenység egyelőre nem folytatható, három hasonló, lépcsősen kialakított előadótermet pedig beállványozunk és tüzetesen átvizsgálunk" - mondta el a főmérnök.

A tizenkét egyetemista sérülésével járó baleset reggel kilenc óra körül következett be, amikor a kar főépületének 1-es számú előadótermének mennyezetéről vakolat, törmelék hullott a hallgatók közé.

A kórházat még ma elhagyhatják

Mihalovics Gábor a korábbi információkat pontosítva elmondta: a fiatalokat nem a mentők, hanem az intézmény saját buszával szállíttatta a pécsi honvédkórházba. "Mindenkit bevitettünk, akire törmelék hullott, de az már most biztos, hogy senki sem szenvedett súlyosabb sérüléseket és valószínű, hogy még ma mindannyian elhagyhatják a kórházat" - tette hozzá.

Mihalovics Gábor tájékoztatása szerint a balesetnek előzetesen semmiféle jelét nem tapasztalták. A vakolat 5-6 négyzetméteren történő leválását feltehetően a helyenként eltérő, 2-8 centiméteres vastagsága okozta, amellyel az egykori építőmunkások a plafon egyenlőtlenségeit igyekeztek korrigálni.

Legutóbb a kilencvenes években

A főmérnök az MTI kérdésére közölte: a PTE Általános Orvosi Karának főépülete 25 évvel ezelőtt épült, komolyabb felújítást azóta nem végeztek rajta. Úgy vélte: bár veszély nincs és pánikra sincs semmi ok, ennyi idő elteltével minden épületre ráférne a teljes rekonstrukció. Ennek ára a kar főépülete esetében 2-3 milliárd forint lenne, amely az intézmény szűkös költségvetését tekintve jelenleg nem áll rendelkezésre.

A főmérnök utalt rá: utoljára az 1990-es évek közepén történt hasonló eset a PTE-n, akkor a közgazdasági kar - azóta teljesen felújított - épületében sérültek meg hallgatók hasonló körülmények között.