Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Állatkert nélkül maradhat Európa kulturális fővárosa

2006.11.27. 13:02
Hiába szabadult meg a nagytestű állataitól a pécsi állatkert, a jelek szerint nem sikerül a megadott határidőig megoldani a Tettye forrás vízgyűjtő területének védelmét. A pályázott pénzeket nem kapták meg, az intézmény most a megmaradásért küzd.

Úgy tűnik hiába minden igyekezet, nem tud kimászni a csávából a Pécsi Állatkert Kht., derül ki a Magyar Hírlap hétfői cikkéből. A napilap helyzetjelentése szerint máig megoldatlan az állatkert megfelelő csatornázása, és az uniós állatjóléti előírásoknak sem felel meg minden tekinteben a létesítmény.

Mint arról tavaly augusztusban beszámoltunk, a csaknem ötvenéves állatkert néhány éve profilváltásba kezdett, aminek részeként az alig négyhektáros területről szinte teljesen eltűntek a nagyvadak. A váltást Pintér Tibor, az állatkert előző igazgatója akkor azzal magyarázta, hogy régóta él az a feltételezés, hogy az állatkert szennyezheti a Tettye forrás vízgyűjtő területét.

Az állatkert ezért megszabadult nagytestű vadjaitól, csupán mutatóba tartottak meg párat. A Magyar Hírlap értesülése szerint azonban a megtartott vadak továbbra is szűkös helyen élnek, noha az állatkert 2006 végéig kapott haladékot az állatházak bővítésére, azaz alig másfél hónapjuk van az előírások szerinti élettér biztosítására. Az állatkertnek ráadásul 2007. december 31-ig be kellene fejeznie a több száz millió forintba kerülő vízbázisvédelmi munkákat is.

Haladékot kérnek

A megpályázott - összesen egymilliárd forintot kitevő - kormányzati támogatásokat azonban az ígéretek ellenére nem kapták meg, mivel az ország nehéz anyagi helyzetére hivatkozva a címzett támogatási rendszert megszüntették. Szatyor Miklós, akit a pécsi közgyűlés 2006. június 22-én választott meg új ügyvezető igazgatónak, a múlt héten segélykérő felhívást tett közzé, aminek a végén úgy fogalmazott, hogy az állatkert fennmaradása a tét. "Nagyon rossz, szinte kilátástalan a helyzetünk. Ha nem kapunk haladékot a hatóságoktól, lehet, hogy jövőre már ki sem nyithatunk" - mondta a Magyar Hírlapnak az ügyvezető igazgató.

Pécsnek nincs elkülöníthető forrása az állatkert gondjainak megoldására, ezért az állatkert egyetlen esélye, hogy sikerrel pályáznak a Regionális Operatív Program pénzeire, írta korábban a Pécsi Napilap. A pályázáshoz azonban szintén pénz kell, ezért kéri a város és a piaci szereplők segítségét az állatkert.

Ha nem sikerül megnyugtatóan rendezni az intézmény sorsát, akkor Európa újdonsült kulturális fővárosa állatkert nélkül maradhat. A helyzet fonákságát jól jellemzi, hogy a bezárás sem jelentene rövid távon megoldást, több tíz millió forintot kellene költeni az állatok ellátására, amíg új helyet nem találnak nekik. A csaknem ezer állat más állatkertekbe való elhelyezése ugyanis sokáig eltarthat, ráadásul ha ki is ürítik a területet, a rehabilitáció szintén súlyos összegeket emésztene fel.