Boglárka
19 °C
35 °C

Elaludt a tárgyaláson Dutroux

2004.03.01. 19:04
Hétfőn megkezdődött Marc Dutroux pere. A most 47 éves belga férfit hatrendbeli emberrablással és nemi erőszakkal, valamint négy gyilkossággal vádolja a belga bíróság.
Elaludt pere első tárgyalási napján Marc Dutroux, Belgium "első számú közellensége": a férfit a bíró figyelmeztetésére keltették fel szundikálásából, de a jelek szerint nem sokat használt az ébresztgetés, mert miután egyik ügyvédjével váltott néhány szót, a fővádlott ismét az előtte lévő asztalkára roskadt - adta hírül az MTI. Igaz, a per kezdőnapján Dutroux-nak és három vádlott-társának nem sok tennivalója volt: csak nevüket, címüket és foglalkozásukat kellett két ízben megerősíteniük.

Szigorú biztonsági intézkedések

A férfi a kilencvenes években nyolc és tizenkilenc év közötti lányokat rabolt el és tartott fogva, négyet közülük meggyilkolt miután megerőszakolta őket. Az ügy kirobbanása óta nyolc éve telt el, ami főként annak köszönhető, hogy a belga rendőrség elhúzódó nyomozást folytatott szélesebb pedofil hálózatot gyanítva Dutroux ismeretségi köreiben - emlékeztetett a BBC.

Dutroux már korábban beismerte a lányok elrablását és megerőszakolását, de a gyilkosságokat nem vállalta magára. A férfi hétfőn szigorú biztonsági intézkedések mellett állt a bíróság elé: háromszáz rendőr ügyelt, hogy ne legyen semmilyen rendbontás, Dutroux pedig vádlott-társaival együtt golyóálló üveg mögött válaszolt az adatait firtató bíróság kérdéseire. Az ügy további három vádlottja: Michelle Martin, Dutroux felesége, Michel Nihoul üzletember és a rablásokban állítólag segítő Michel Lelievre.

A becslések szerint legalább három hónapig elhúzódó tárgyalássorozat első napja azzal telt, hogy kiválasztották a száznyolcvan jelentkező közül az esküdtszék tagjait. A továbbiakban meghallgatnak 450 tanút a csaknem 5 millió euróba kerülő perben, mely természetesen hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlik majd: hétfőn több mint kétszáz sajtós várakozott a tárgyalóterem előtt.