Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedofil ügyek miatt ment csődbe a püspökség

2007.02.28. 09:55
San Diego püspöksége csődvédelmet kért maga ellen, mert nem tudja kifizetni a pedofil papok áldozatinak járó kártérítéseket. A sértettek képviseletét ellátó szervezet szerint a csődvédelem egy önző püspök erkölcstelen döntésének eredménye. Brom püspök ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozzák a megvádolt papok névsorát.

Az amerikai csődtörvény biztosította védelem alá helyeztette magát kedden a San Diegó-i katolikus püspökség, miután nem sikerült pénzügyi megállapodásra jutnia a pedofil papok áldozatainak nyújtandó kártérítések ügyében. Mint a Robert H. Brom, San Diego püspöke által kiadott internetes közleményből kiderül, az egyházmegye olyan összegeket ajánlott az áldozatoknak, amelyek a püspökség, valamint biztosítója "anyagi lehetőségeit a végsőkig korlátozták volna", de ezt a sértettek nem fogadták el. A főpap szerint nem akartak pereskedni egyrészt az eljárások elhúzódása miatt, másrészt pedig azért, mert az ilyen jellegű perekben megítélt első kártérítések olyan összegeket értek el, amelyek szintén csőddel fenyegették volna az egyházmegyét, és "nem maradt volna semmi a többi áldozatnak".

Több mint 150 polgári keresetet nyújtottak be 2003 óta a San Diegó-i egyházmegye ellen a pedofil papok állítólagos áldozatai. A püspökségre csaknem 200 millió dollárnyi kártérítés várt volna. Az ügyek egy része egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza.

Brom püspök döntése felháborodást váltott ki az áldozatokból. Az őket képviselő szervezet, a SNAP helyi igazgatónője "egy önző püspök erkölcstelen döntésének" nevezte a csődvédelmet, mert úgy véli, az egyházmegye vezetője "fél szembenézni a pedofil papok fedezésével kapcsolatos kérdésekkel." "Brom előbbre helyezi személyes sorsát a katolikus hívek, a sérült áldozatok, a sebezhető gyermekek sorsánál" - jelentette ki Mary Grant. A püspök ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az egyházmegye nem bújik ki a felelősség alól, és nyilvánosságra hozza a megvádolt papok névsorát.

Az amerikai katolikus egyházat az elmúlt évek során számtalan hasonló ügy rázta meg. Több papot elítéltek, és korábban már négy püspökség, illetve érsekség kért csődvédelmet, mert nem tudták kifizetni a kártérítéseket. Tavaly decemberben a Los Angeles-i érsekség összesen 60 millió dollárt fizetett ki peren kívüli megállapodás után 45 sértettnek.