Pedofil razzia Nagy-Britanniában

2002.04.24. 16:14
Legalább tizenhat embert, köztük tanárokat, szociális munkásokat és egészségügyi dolgozókat tartóztatott le a brit rendőrség az interneten terjesztett pedofil anyagok miatt - adta hírül a BBC.
Befejezte az internetes pedofilok elleni legátfogóbb nyomozását a brit rendőrség. A Magenta fedőnevű akcióban 34 rendőri egység összehangolt munkája nyomán egyidejűleg 75 címet rohantak meg a nyomozók. Az akció során számos számítógépet is lefoglaltak. Az üggyel kapcsolatban ez idáig legalább tizenhat embert tartóztattak le az ország különböző részein. Várhatóan a számítógépek átvizsgálása után ez a szám növekedni fog. A hatóságok elmondása szerint a letartóztatottak között van egy tizenöt éves fiú, továbbá szociális dolgozók, tanárok és egészségügyi dolgozók is.

Speciális eszközt használtak

A Magenta hadműveletet egy hat hónapos nyomozási folyamat előzte meg, amely a pedofil képeket az interneten hirdető vagy közzétevő emberekre koncentrált. A nyomozók egy speciális eszközt használtak, amely azonosítani tudta a fórumokra névtelenül belépőket is. A hatóságok azt gyanítják, hogy a képeket cserélgetők közül sokan saját maguk zaklatták a gyerekeket. A nyomozást vezető tiszt szerint több elkövető is pusztán képek nézegetésével kezdte, ezért ezek az emberek veszélyesek a gyermekekre.

Egyre több pedofil kép

Az egyik gyermekvédő szervezet szóvivője figyelmeztetett: minden pedofil kép egy szexuálisan molesztált gyermeket takar. Hozzátette, hogy a gyerekek nem csak a zaklatástól szenvednek, hanem annak tudatától is, hogy az őket ábrázoló képek bárki számára hozzáférhető. A szexuálisan molesztált gyermekeket ábrázoló lefoglalt képek száma drámai mértékben növekszik - mondta az egyik nyomozó. 1995-ben mindössze 12 ilyen képet koboztak el, de 1999-ben 41 ezret.