Pedofil botrány Németországban is

2002.07.16. 14:00
A katolikus egyház a jövőben következetesebben fog fellépni a kiskorúakat megrontó papokkal szemben, jelentette be a német püspöki konferencia elnöke. Ez azután történt, hogy kiderült: több pap is éveken át tizenéves fiúkat molesztált.
Karl Lehmann bíboros, Mainz püspöke bejelentette, hogy a jövőben sokkal keményebben büntetik a pedofil papokat. Lehmann azután szánta rá magát a fenti lépésre, hogy a Der Spiegel hétfői száma több német pedofil papról is beszámolt, akik éveken át visszaéltek a felügyeletükre bízott 9-14 éves ministráns fiúk bizalmával.

A papok megrontották és többször megerőszakolták őket. A számos európai országban (Ausztria, Belgium, Svájc) és az Egyesült Államokban nagy port felkavaró egyházi pedofília-botrányokkal ellentétben a németeknél eddig mély csend honolt. Alkalmanként napvilágra került ugyan egy-egy eset, ám a széles körű, jogi következményekkel járó felderítés elmaradt.

Két hónappal ezelőtt a püspöki konferencia elnöke még arról beszélt, hogy a német egyháznak nem kell az amerikai példát követnie, azaz magába szállnia és kiközösítenie soraiból a fiatalkorúakat megrontó papokat. Nálunk a "pedofilok azonnal eltávolítandók a lelkipásztori szolgálatból", hangoztatta májusban Lehmann.

A püspök keveset tett

A hírmagazin cikke ennek az ellenkezőjét bizonyítja: Norbert E. ugyanis az érintett gyermekek szüleinek ismétlődő panaszai és tiltakozása dacára tovább folytathatta üzelmeit. Ha pedig már botrány kitörése fenyegetett, főnöke Dietmar Giebelmann dómkáptalan, a püspökség személyzeti felelőse áthelyezte egy másik plébániára, ahol 11-12 éves gyerekeket taníthatott hittanra.

A Der Spiegel egyértelműnek tartja a káptalan felelősségét, hiszen a szülők számos esetben felhívták a figyelmét beosztottja különös viselkedésére, részben a megrontott gyermekek beszámolói alapján. A hírmagazin azt sem tartja kizártnak, hogy maga Lehmann is tudott a pedofil papról és az egyházon belüli "szervezett felelőtlenségről".

'Egyedi esetek'

A mainzi püspök erre a fölvetésre reagálva a Die Welt keddi számában leszögezte: a sajtócikk állításai "egyedi esetekre vonatkoznak, amelyek azonban engem is erősen nyugtalanítanak". Az eseteket megvizsgálva a német katolikus egyház "adott esetben nem fog visszariadni attól, hogy levonja a szükséges konzekvenciákat" - fogalmazott Lehmann bíboros. Fővikáriusa pedig már hétfőn, az ominózus cikk megjelenésének napján közleményben tudatta, hogy Norbert E.-t kényszerszabadságra küldték. Ügyében vizsgálatot kezdett a darmstadti ügyészség.

  • Hírek
  • Hírek