Árpád
-2 °C
3 °C

Pedofil botrány Németországban is

2002.07.16. 14:00
A katolikus egyház a jövőben következetesebben fog fellépni a kiskorúakat megrontó papokkal szemben, jelentette be a német püspöki konferencia elnöke. Ez azután történt, hogy kiderült: több pap is éveken át tizenéves fiúkat molesztált.
Karl Lehmann bíboros, Mainz püspöke bejelentette, hogy a jövőben sokkal keményebben büntetik a pedofil papokat. Lehmann azután szánta rá magát a fenti lépésre, hogy a Der Spiegel hétfői száma több német pedofil papról is beszámolt, akik éveken át visszaéltek a felügyeletükre bízott 9-14 éves ministráns fiúk bizalmával.

A papok megrontották és többször megerőszakolták őket. A számos európai országban (Ausztria, Belgium, Svájc) és az Egyesült Államokban nagy port felkavaró egyházi pedofília-botrányokkal ellentétben a németeknél eddig mély csend honolt. Alkalmanként napvilágra került ugyan egy-egy eset, ám a széles körű, jogi következményekkel járó felderítés elmaradt.

Két hónappal ezelőtt a püspöki konferencia elnöke még arról beszélt, hogy a német egyháznak nem kell az amerikai példát követnie, azaz magába szállnia és kiközösítenie soraiból a fiatalkorúakat megrontó papokat. Nálunk a "pedofilok azonnal eltávolítandók a lelkipásztori szolgálatból", hangoztatta májusban Lehmann.

A püspök keveset tett

A hírmagazin cikke ennek az ellenkezőjét bizonyítja: Norbert E. ugyanis az érintett gyermekek szüleinek ismétlődő panaszai és tiltakozása dacára tovább folytathatta üzelmeit. Ha pedig már botrány kitörése fenyegetett, főnöke Dietmar Giebelmann dómkáptalan, a püspökség személyzeti felelőse áthelyezte egy másik plébániára, ahol 11-12 éves gyerekeket taníthatott hittanra.

A Der Spiegel egyértelműnek tartja a káptalan felelősségét, hiszen a szülők számos esetben felhívták a figyelmét beosztottja különös viselkedésére, részben a megrontott gyermekek beszámolói alapján. A hírmagazin azt sem tartja kizártnak, hogy maga Lehmann is tudott a pedofil papról és az egyházon belüli "szervezett felelőtlenségről".

'Egyedi esetek'

A mainzi püspök erre a fölvetésre reagálva a Die Welt keddi számában leszögezte: a sajtócikk állításai "egyedi esetekre vonatkoznak, amelyek azonban engem is erősen nyugtalanítanak". Az eseteket megvizsgálva a német katolikus egyház "adott esetben nem fog visszariadni attól, hogy levonja a szükséges konzekvenciákat" - fogalmazott Lehmann bíboros. Fővikáriusa pedig már hétfőn, az ominózus cikk megjelenésének napján közleményben tudatta, hogy Norbert E.-t kényszerszabadságra küldték. Ügyében vizsgálatot kezdett a darmstadti ügyészség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?