Auguszta
-7 °C
0 °C

Tagad a kanadai pedofil

2007.10.20. 11:48
A nyilvánosság segítségével fogták el azt a kanadai férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint Vietnámban és Kambodzsában kiskorúakat zaklatott. A 32 éves Christopher Neilt úgy fogták el, hogy a fajtalankodásokról készült képeket megtalálták az interneten. Az Interpol eddig példátlan módon világméretű hajszát kezdett. Neil akár 20 évig is börtönben ülhet Thaiföldön.

Christopher Neil tagadja, hogy kiskorúakat molesztált volna Thaiföldön. A bangkoki büntetőbíróság további 12 napra előzetes letartóztatásba helyezte, a vizsgálati fogságot azonban 84 napra is meghosszabbíthatják.

A 32 éves férfit kiskorúak szexuális zaklatásával, illetve kiskorúak szülői felügyelet alóli kiszakításával és személyes szabadságtól való megfosztásával gyanúsítja a thaiföldi rendőrség. "Mindent tagadott, de mást nem mondott" - nyilatkozta Wimol Powin rendőrtábornok. Szerinte egy hónapig eltarthat a nyomozás, utána kezdődhet a per.

Neilre akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak, kiadatásáról a büntetés letöltése után lehet szó. Nem biztos azonban, hogy Thaiföldön kellene letöltenie a büntetést, külföldi elítélteket ugyanis néha nemkívánatos személynek minősítenek és kiutasítanak az országból.

A fényképek buktatták le

Christopher Neil ügye az interneten három éve talált, a feltételezések szerint Kambodzsában és Vietnamban készült fényképekkel kezdődött, amelyeken a gyanúsított kiskorúakkal való fajtalankodás közben látható. A kambodzsai rendőrség már bejelentette, hogy ki akarják kérdezni a férfit és perbe fogják, ha sikerült összegyűjteni elég adatot. Várhatóan Vietnam is érdeklődni fog a férfi kihallgatása iránt.

Kanadai állampolgárt hazájában is felelősségre vonhatnak külföldön elkövetett szexuális bűncselekményekért. Az öt éve hatályba lépett, úgynevezett szexturizmus törvényt azonban igen ritkán alkalmazzák, és kérdések merültek fel a jogszabály alkotmányosságával kapcsolatban is. Thai tisztviselők szerint mindenesetre a kanadai hatóságok kérni fogják a gyanúsított kiadatását, ez azonban még nem történt meg.

A család kiáll Neil mellett

Neil családja közleményt adott ki, mely szerint "történtek hibák, de ő akkor is a családunk tagja... Mindannyian egyetértünk abban, hogy ki kell adni Kanadának és itt kell bíróság elé állítani."

Október elején az Interpol példátlan módon a nyilvánossághoz fordult segítségért az interneten talált képek ügyében, mert a felvételeken szereplő férfi egy adatbázisban sem szerepelt és a 186 tagállami iroda egyikében sem volt ismerős a szakértőknek. A nemzetközi rendőrség felhívására több száz bejelentés érkezett, három napon belül sikerült megállapítani a pedofilgyanús férfi személyazonosságát, és pénteken, a világméretű emberhajsza 10. napján, Thaiföldön el is fogták Neilt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!