Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Százmillió dolláros kártérítés pedofil papok áldozatainak

2005.01.04. 21:28
Egy kaliforniai egyházmegye százmillió dollárnyi kártérítést fizet papok által szexuálisan zaklatott fiataloknak egy peren kívüli egyesség értelmében. A potlandi egyházmegye viszont már csődeljárást kért maga ellen, amiért dollár tízmilliókra perlik ugyancsak pedofil papok ténykedése miatt. Az egyházmegye most hirdetésben bátorította jelentkezésre a további áldozatokat.

Százmillió dolláros rekordösszeget fizet kártérítésként egy kaliforniai egyházmegye katolikus egyházi személyek által szexuálisan zaklatott fiatalok tucatjainak - közölte a keddi amerikai sajtó, betekintést nyerve a decemberben létrejött peren kívüli egyezség aktáiba egy Los Angeles-i bíróságon.

Kilencven áldozat kap kártérítést

A pénzen összesen 90 áldozat osztozik, akik sérelmére papok, apácák és egyházi alkalmazottak követtek el szexuális visszaéléseket az orange-i egyházmegyében az elmúlt évtizedekben. A felperesek 50 ezertől közel 4 millió dollárig terjedő összeget kapnak, a pénz egyharmada az ügyvédek markát üti.

Az eddigi legnagyobb, 85 millió dolláros kártérítést a bostoni egyházmegye fizette több tucat pap 550 áldozatának. Egy másik kaliforniai egyházmegye, a Los Angeles-i ellen jelenleg több mint 500 kereset fekszik a bíróságok előtt.

Püspöki bocsánatkérés

A 100 millió dolláros kártérítés felét saját erejéből fedezi az egyházmegye, a másik felét biztosítótársaságok állják, így a püspökség elkerülheti a csődöt. Két amerikai katolikus egyházmegye - az arizonai Tucson és az oregoni Portland - már kénytelen volt csődöt jelenteni a hatalmas kártérítési igények miatt.

Hirdetésben keres további áldozatokat egy egyházmegye

Hirdetésekben és szórólapokon bátorítja jelentkezésre a pedofil papok áldozatait az Oregon állambeli Portland római katolikus érseksége, amely 2004 júliusában elsőként jelentett csődöt az Egyesült Államokban az egyházmegyét elárasztó kártérítési perek miatt.

Az újsághirdetésekben és a 80 ezer katolikus háztartásba eljuttatott szórólapon arra hívja fel az egyházmegye a papi szexuális visszaélések még nem jelentkezett esetleges további áldozatainak figyelmét, hogy a csődbiztos döntése értelmében április 29-én lejár a kártérítési igények benyújtásának határideje. A szórólapok vietnami és spanyol nyelvű tájékoztatást is tartalmaznak. Az érsekség keddi közleménye szerint egy ilyen felhívás "a csődeljárások normális része".

155 millióra perlik potlandi érsekséget

Katolikus papok által állítólagosan molesztált személyek ügyvédei összesen 155 millió dollárra perlik a portlandi érsekséget, amely az elmúlt négy évben 21 millió dollárt, öt évtized alatt pedig 53 millió dollárt költött saját pénzéből a sértettek kártalanítására.