Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Példás büntetés a francia pedofil videósoknak

2002.02.28. 21:52
Példásan szigorú ítéletekkel sújtotta csütörtökön a nizzai büntetőbíróság azt a 80 fős, országos bűnszövetkezetet, amelynek tagjai éveken keresztül pedofil videókazettákkal kereskedtek.
A több mint öt évvel ezelőtt felgöngyölített hálózat hat tagjára 2-3 évi letöltendő elzárást mondtak ki, a két főkolompost, akik a kiskorúakkal bonyolított szexuális visszaéléseket szalagra rögzítették, mellékbüntetésként 8000 illetve 6000 euró (2-1,5 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, és öt évre megfosztották állampolgári jogaik gyakorlásától. További húsz vádlottat rövidebb idejű szabadságvesztésre ítéltek, a többiek 4-18 havi felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A bűnbandában volt rendőr és tanár is

1996 októberében egy országos razzia során egyetlen éjszaka alatt 700 csendőr bevetésével csaptak le a hálózat tagjaira. 150 embert állítottak elő, több mint ezer videókazettát koboztak el. A felvételeken szereplő kiskorúak többségét nem sikerült azonosítani. Az ügy szereplői az ország 73 megyéjéből, a francia társadalom legkülönbözőbb rétegeiből és foglalkozási ágazataiból verbuválódtak, volt közöttük rendőr, tanár, munkanélküli, autósiskolai oktató.

Az évekig folyó "vállalkozást" komputeres minitelrendszeren keresztül működtették, részletes katalógus alapján kínálták az árut a megrendelőknek. Volt olyan kazetta is, amelyen egy hat hónapos csecsemő volt az egyik öntudatlan "szereplő". A vádlottak egybehangzóan azzal védekeztek, hogy a könnyű pénzszerzési lehetőség miatt szálltak be - többnyire álnéven - a kifizetődő üzletbe. A nyomozás megállapította, hogy mintegy 40 ezer kazettát forgalmaztak, darabonként 400-600 frankos( mintegy 15-23 ezer forint) áron.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!