Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vatikán: tanácskozás a pedofil papokról

2002.04.24. 20:02
A Pápa kezdeményezésére a Vatikánban zárt ajtók mögött, de a világsajtó figyelme mellett immár napok óta tart a pedofil papok problémájáról szóló tanácskozás. II. János Pál bűnnek nevezte a pedofíliát.
Zárt ajtók mögött tárgyaltak az amerikai bíborosok és a Szentszék vezető képviselői a Vatikánban a pedofil papok ügyéről. A megbeszélést várhatóan egy záródokumentummal fejezik be, amely meghatározza, miként lépjen a katolikus egyház a több országban, főleg az Egyesült Államokban kirobbant botrányok után.

Diszkréció helyett fokozott figyelem

A vatikáni találkozót óriási sajtóvisszhang kíséri világszerte, különösen a tengeren túl és Nagy-Britanniában. Vatikáni megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Szentszék eredetileg diszkréten akarta volna kezelni a tanácskozást, de a sajtó világra szóló eseménnyé tette azt. A tizenkét amerikai bíborost és két püspököt a szentatya tulajdonképpen egyszerű munkamegbeszélésre hívta az "örök városba", de a híradások immár több napja vatikáni csúcstalálkozóról beszélnek. A találkozónak igyekeztek zárt jelleget adni az Apostoli Palota Bologna termében, de a Szent Péter téren televíziós stábok állnak "ugrásra készen", hogy elkapják az első felbukkanó bíborost.

Bűn

Maga a pápa volt az, aki a világ fokozott figyelme láttán kiszélesítette a találkozót. Ő emelte magas szintre a probléma kezelését is. Keddi beszédéből az amerikai bíborosok megkapták az irányadó jelzést, amelynek lényege: keményen kell fellépni a pedofil papok ellen. Mint a szentatya elmondta, nincs helye a katolikus egyházban annak, aki kárt okoz a gyermekeknek. A pedofília ugyanis bűn - szögezte le az egyházfő.

Bűnbak

A találkozón egyebek között jelen van Wilton Gregory, az amerikai püspöki konferencia elnöke, William Fay, a konferencia titkára, Francis George bíboros, Chicago érseke, valamint Adam Maida, Detroit érseke is. De a legfontosabb vendég Bernard Law, Boston érseke, akit korábban lemondásra szólítottak fel, mert egyházmegyéjében megelégedett a pedofil cselekményen rajtakapott papok puszta áthelyezésével, anélkül, hogy feljelentést tett volna ellenük. Eddig azonban a külvilág számára nem derült ki, hogy Law-t valóban lemondatják-e. Az olasz televíziós kommentárok úgy vélik, Law érsek könnyen válhat bűnbakká ebben a botrányban