Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Vatikán: tanácskozás a pedofil papokról

2002.04.24. 20:02
A Pápa kezdeményezésére a Vatikánban zárt ajtók mögött, de a világsajtó figyelme mellett immár napok óta tart a pedofil papok problémájáról szóló tanácskozás. II. János Pál bűnnek nevezte a pedofíliát.
Zárt ajtók mögött tárgyaltak az amerikai bíborosok és a Szentszék vezető képviselői a Vatikánban a pedofil papok ügyéről. A megbeszélést várhatóan egy záródokumentummal fejezik be, amely meghatározza, miként lépjen a katolikus egyház a több országban, főleg az Egyesült Államokban kirobbant botrányok után.

Diszkréció helyett fokozott figyelem

A vatikáni találkozót óriási sajtóvisszhang kíséri világszerte, különösen a tengeren túl és Nagy-Britanniában. Vatikáni megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Szentszék eredetileg diszkréten akarta volna kezelni a tanácskozást, de a sajtó világra szóló eseménnyé tette azt. A tizenkét amerikai bíborost és két püspököt a szentatya tulajdonképpen egyszerű munkamegbeszélésre hívta az "örök városba", de a híradások immár több napja vatikáni csúcstalálkozóról beszélnek. A találkozónak igyekeztek zárt jelleget adni az Apostoli Palota Bologna termében, de a Szent Péter téren televíziós stábok állnak "ugrásra készen", hogy elkapják az első felbukkanó bíborost.

Bűn

Maga a pápa volt az, aki a világ fokozott figyelme láttán kiszélesítette a találkozót. Ő emelte magas szintre a probléma kezelését is. Keddi beszédéből az amerikai bíborosok megkapták az irányadó jelzést, amelynek lényege: keményen kell fellépni a pedofil papok ellen. Mint a szentatya elmondta, nincs helye a katolikus egyházban annak, aki kárt okoz a gyermekeknek. A pedofília ugyanis bűn - szögezte le az egyházfő.

Bűnbak

A találkozón egyebek között jelen van Wilton Gregory, az amerikai püspöki konferencia elnöke, William Fay, a konferencia titkára, Francis George bíboros, Chicago érseke, valamint Adam Maida, Detroit érseke is. De a legfontosabb vendég Bernard Law, Boston érseke, akit korábban lemondásra szólítottak fel, mert egyházmegyéjében megelégedett a pedofil cselekményen rajtakapott papok puszta áthelyezésével, anélkül, hogy feljelentést tett volna ellenük. Eddig azonban a külvilág számára nem derült ki, hogy Law-t valóban lemondatják-e. Az olasz televíziós kommentárok úgy vélik, Law érsek könnyen válhat bűnbakká ebben a botrányban