Zoltán
21 °C
36 °C

Pedofília miatt ítélték el a gyerekkórus vezetőjét

2008.04.23. 18:25
Három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a világhírű Bambini di Praga gyerekkórus karnagyát. A 48 éves férfi, akit előző felesége új férje jelentett fel, 49 kórustagot kényszerített szexuális kapcsolatra, áldozatit főként külföldi turnék alatt rontotta meg. A sértetteket lelki terror alatt tartotta, így a lányok csak nehezen tettek vallomást.

Kiskorú lányok szexuális zaklatása miatt három és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a világhírű Bambini di Praga gyermekkórus karnagyát. Bohumil Kulinsky az öt évre felfüggesztett börtönbüntetés mellett 10 évig nem dolgozhat 18 éven aluliakkal.

Az ügyészség 8,5 év börtönt javasolt, a védelem felmentést kért. A szerdán hozott ítéletet mindkét fél azonnal megfellebbezte. A bíró elismerte, hogy valószínűleg a közvélemény is letöltendő szabadságvesztést várt, de szerinte a karnagy (aki 219 napot töltött vizsgálati fogságban) már kellően megbűnhődött a hatalmas médianyilvánosság által.

A 48 éves karnagyot volt feleségének új férje jelentette fel. 2004-ben tartóztatták le, miután a rendőrség bizonyítékokat szerzett kilenc konkrét esetről. A cseh sajtó szerint a kórusban akkor már régóta beszéltek viselt dolgairól és nem volt meglepetés, hogy őrizetbe vették. 2005-ben már 25 rendbeli szexuális zaklatással vádolták. A nyomozók az eljárás végéig a kórus több mint száz egykori tagját hallgatták ki és felderítettek további 24 esetet.

Az ítélet szerint Kulinsky a saját szabályok szerint működő zárt közösség vezetőjének szerepével visszaélve összesen 49 kórustagot kényszerített szexuális kapcsolatra 1984 és 2004 között, jellemzően külföldi turnék során. (A kórus gyakran turnézik szerte Európában és Japánban.) A sértetteket lelki terror alatt tartotta, és a lányok sokáig ezért, vagy szégyenből, vagy azért nem beszéltek, mert féltek, hogy kikerülnek a nagyhírű kórusból.

Bohumil Kulinsky 1976-ban vette át a szülei által 1973-ban alapított, 12-20 éves fiatalokból álló kórus vezetését. Az orvosi szakvélemények szerint nárcizmusra hajlamos, domináns személyiség, és ugyan mentális defektus vagy szexuális deviancia nem mutatható ki nála, de az igen fiatal, kamasz lányokat kedveli.