Huba
17 °C
33 °C

Kémiai kasztrációra ítélnék a pedofilokat

2008.04.10. 13:24
Az utóbbi öt évben 129-ről 3 ezerre nőt a gyermekek ellen elkövetett, regisztrált szexuális bűncselekmények száma. Vélhetően emiatt javasolja a Társadalmi Kamara a parlament illetékes bizottságának, hogy a jövőben kémiai kasztrációval lehessen büntetni a pedofilokat.

A pedofiliára kiszabható büntetés megszigorítását követelik Oroszországban, ahol az utóbbi években jelentősen megnőtt a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma. A társadalom különböző rétegeit képviselő, a kormány által felállított Társadalmi Kamara azt akarja javasolni a duma illetékes bizottságának. hogy a pedofilokat úgynevezett kémiai kasztrációra (vagyis libidójuk gyógyszeres elnyomására) ítélhessék.

A duma már jelezte is, hogy hajlandó megvitatni az ötletet. A moszkvai ortodox patriarchátusnak viszont nem tetszik a felvetés, nem támogatja a gyógyszerek alkalmazását, és úgy véli, a pedofília elleni harc legjobb módja a propaganda betiltása, mivel a probléma a fejekben van.

Egy neves pszichiáter kifejtette: a gyógyszer alkalmazása hatékony lehet, de csakis az érintett beleegyezésével vethető be. Felhozta, hogy a pedofilok erőszakot alkalmazhatnak a tulajdonképpeni nemi aktus nélkül is, és hangsúlyozta, hogy csak a büntetések szigorításával e téren nem lehet eredményt elérni, hanem az ilyen bűncselekmények megelőzésére alkalmas társadalmi légkört kell kialakítani.

Némelyek egyenesen halálbüntetést követelnek a pedofiloknak: például egy több gyermek megölése miatt elítélt férfi áldozatainak szülei. Az illetőre eredetileg az ügyészség is halált kért, noha Oroszországban moratóriumot hirdettek a halálbüntetésre. Vlagyimir Kolesznyikov, a duma biztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke, volt helyettes főügyész viszont kizárólag a pedofilok számára vezetné be újra a végső megoldást.

Oroszországban a belügyminisztérium adatai szerint 2003-tól tavaly év végéig a 25,6-szorosára - 129-ről több mint 3000-re nőtt a gyermekek elleni regisztrált szexuális bűncselekmények száma. Tavaly ugyanakkor 2500 kiskorú vesztette életét erőszak következtében, és több mint 70 ezer fiatal ellen követtek el erőszakos cselekményt, ezek közül hatezer esetben maguk a szülők.

Nem kizárt azonban, hogy csak a regisztrált bűntettek száma növekedett, mert a társadalom érzékenyebb lett a kérdésre. A belügyminisztérium illetékese felhívta a figyelmet arra is, hogy évente 50-55 ezer gyerek szökik meg otthonról, illetve a gyerekintézményekből, s közülük nyilván sokan az erőszak elől menekülnek.