Szilvia
5 °C
16 °C

Kémiai kasztrációra ítélnék a pedofilokat

2008.04.10. 13:24
Az utóbbi öt évben 129-ről 3 ezerre nőt a gyermekek ellen elkövetett, regisztrált szexuális bűncselekmények száma. Vélhetően emiatt javasolja a Társadalmi Kamara a parlament illetékes bizottságának, hogy a jövőben kémiai kasztrációval lehessen büntetni a pedofilokat.

A pedofiliára kiszabható büntetés megszigorítását követelik Oroszországban, ahol az utóbbi években jelentősen megnőtt a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma. A társadalom különböző rétegeit képviselő, a kormány által felállított Társadalmi Kamara azt akarja javasolni a duma illetékes bizottságának. hogy a pedofilokat úgynevezett kémiai kasztrációra (vagyis libidójuk gyógyszeres elnyomására) ítélhessék.

A duma már jelezte is, hogy hajlandó megvitatni az ötletet. A moszkvai ortodox patriarchátusnak viszont nem tetszik a felvetés, nem támogatja a gyógyszerek alkalmazását, és úgy véli, a pedofília elleni harc legjobb módja a propaganda betiltása, mivel a probléma a fejekben van.

Egy neves pszichiáter kifejtette: a gyógyszer alkalmazása hatékony lehet, de csakis az érintett beleegyezésével vethető be. Felhozta, hogy a pedofilok erőszakot alkalmazhatnak a tulajdonképpeni nemi aktus nélkül is, és hangsúlyozta, hogy csak a büntetések szigorításával e téren nem lehet eredményt elérni, hanem az ilyen bűncselekmények megelőzésére alkalmas társadalmi légkört kell kialakítani.

Némelyek egyenesen halálbüntetést követelnek a pedofiloknak: például egy több gyermek megölése miatt elítélt férfi áldozatainak szülei. Az illetőre eredetileg az ügyészség is halált kért, noha Oroszországban moratóriumot hirdettek a halálbüntetésre. Vlagyimir Kolesznyikov, a duma biztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke, volt helyettes főügyész viszont kizárólag a pedofilok számára vezetné be újra a végső megoldást.

Oroszországban a belügyminisztérium adatai szerint 2003-tól tavaly év végéig a 25,6-szorosára - 129-ről több mint 3000-re nőtt a gyermekek elleni regisztrált szexuális bűncselekmények száma. Tavaly ugyanakkor 2500 kiskorú vesztette életét erőszak következtében, és több mint 70 ezer fiatal ellen követtek el erőszakos cselekményt, ezek közül hatezer esetben maguk a szülők.

Nem kizárt azonban, hogy csak a regisztrált bűntettek száma növekedett, mert a társadalom érzékenyebb lett a kérdésre. A belügyminisztérium illetékese felhívta a figyelmet arra is, hogy évente 50-55 ezer gyerek szökik meg otthonról, illetve a gyerekintézményekből, s közülük nyilván sokan az erőszak elől menekülnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?