Pedofil-lista egy brit lapban

2000.07.24. 22:00
,,Nagy-Britanniában minden négyzetmérföldre jut egy pedofil" - hirdeti a News of the World című brit lap. Ezzel az érveléssel támasztották alá azt, hogy a lapban megjelentették az országban ismert pedofilek nevét, fényképét és feltételezett tartózkodási helyét. Majtényi László adatvédelmi ombudsman szerint perek százait veszítheti el az újság a névsor közlése miatt, és ugyanez sors várna a magyar lapokra is, ha hasonló listákat tennének közzé.
Sarah Payne, a meggyilkolt kislány
Lavinát indított
Nemrégiben Sarah Payne tragédiája rázta meg a brit szigetek lakóit, és ingatta meg az emberek rendőrségbe vetett hitét. A kilencéves Sarah július elsején tűnt el, és 16 nappal eltűnésének felfedezése után a rendőrség több mint 15 mérföldre találta meg a kislány meztelen holttestét. A gyilkost azóta sem sikerült kézre keríteni.

A rendőrségi nyilvántartásban szereplők nevét közölték

Ez a sajnálatos esemény játszott közre abban, hogy a brit News of the World című bulvárlap úgy döntsön, közöli a Nagy-Britanniában élő pedofilek nevét, fényképét és feltételezett tartózkodási helyét ,,csak a biztonság kedvéért".

Bárki, aki meglátogatja a lap hivatalos honlapját, egy térképre kattintva máris megtudhatja, hogy mely pedofil él a közelében. Persze a rendszerben csak olyan személyek nevei találhatóak, akiket elfogtak és el is ítéltek, azaz szerepelnek a rendőrségi nyilvántartásban.

A megjelent lista óriási vitát váltott ki. Azok, akik elégedetlenek a rendőrség munkájával támogatták a lapot, hiszen szerintük, ha már a rendőrség nem tudja megvédeni őket, akkor a nyilvánosság megvédi őket. Ez a tábor jóval népesebb, hiszen mindenki félti gyermekeit, és a kis Sarah meggyilkolása felkorbácsolta a kedélyeket. A másik oldalon állnak azok, akik szerint a nevek közlése a személyiségi jogok durva megsértése.

Sarah szülei
Igazságot akarnak

Az újság várja a további segítséget

A terapeuták szerint a pedofília betegség, amelyet gyógyítani kell, illetve lehet. Ezért elítélik a lapot, mivel a már gyógyult betegeket is felismerhetik, és lehetetlenné teszik visszailleszkedésüket a társadalomba.

A lapot támadja a rendőrség is, mivel az a feltételezett tartózkodási helyet is közölte. A rendőrök attól félnek, hogy az ismertté vált pedofilek elköltöznek jelenlegi lakóhelyükről és bujkálni fognak ezzel megnehezítve esetleges megfigyelésüket.

A lap az éppen aktuális pedofil-ellenes hangulatot kihasználva igyekszik még több információt összegyűjteni. A nevekhez tartozó cikkben felkéri az olvasókat, hogy amennyiben tudnak egy közelükben élő pedofilról, azt közöljék, illetve akkor is ragadjanak tollat, vagy írjanak e-mail-t, ha valaki ,,furcsán" viselkedik, a többit a lap már kinyomozza.

Kéri továbbá azok jelentkezését, akik illegális gyerekpornót bemutató honlapról tudnak, hogy jelentkezzenek, a szerkesztőség majd megpróbálja letiltatni az ilyen honlapokat. Végül pedig várják azoknak a jelentkezését is, akiknek valamely családtagja, vagy éppen maga esett áldozatul. Nekik segítségek ígérnek.

Az újság elrettentő tényeket közöl a brit pedofilekről, például, hogy a letartóztatottak 64 százaléka újra próbálkozik, illetve visszaesik. Ezen kívül az Egyesült Államokat említi példaként, ahol szintén hasonló rendszer működik, és a lap szerint elég jól. A végső konklúziót mindenesetre az olvasókra bízzák, ami a jelenlegi közhangulatot tekintve nem kétséges (az olvasók többsége támogatja a lapot).

Magyarországon is törvénytelen lenne a lista

Magyarországon éppúgy törvénytelen lenne közölni a pedofilia gyanújába keveredettek nevét, fényképét, ahogy Nagy-Britanniában is ellentétes ez az eljárás az ottani adatvédelmi törvénnyel - válaszolta az Index kérdésére Majtényi László adatvédelmi biztos. Szerinte a sajtó tájékoztatást adhat az ilyen ügyekben elítéltekről, de csak egy-egy esetről, amiben a bíróság már jogerősen kimondta a bűncselekmény elkövetését.

Valakinek az esetleges pedofil hajlamáról csak a bűnügyi nyilvántartás tartalmazhat adatot, ez az adatbázis azonban egyáltalán nem nyilvános. Az adatvédelmi ombudsman szerint hazánkban is és Nagy-Britanniában is polgári perek százait veszítheti el az az újság, amely ilyen listázásba kezd.