Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Több száz gyereket molesztáltak ír papok

2006.03.08. 17:33
105 áldozat 32 paptól követelt peres úton kártérítést, ami 5,8 millió eurójába került az érsekségnek. A kártérítési költségek azonban várhatóan sokkal magasabbra rúgnak, mivel további 40 ügyet még nem sikerült lezárni. Összesen 350 áldozatot azonosítottak név szerint, és további 40, név szerint nem azonosítható gyerekről feltételezik, hogy molesztálás vagy bántalmazás áldozata lehetett.

A dublini főegyházmegyében 102 pap zaklatott szexuálisan vagy bántalmazott fizikailag gyermekeket 1940 óta - jelentette be szerdán maga az érsekség. Ez az összes pap 3,5 százaléka, a bántalmazott gyermekek száma pedig legkevesebb 350 - közölte Diarmund Martin dublini érsek hivatala. Írországban eddig még egyetlen egyházmegye sem tárt fel ilyen méretű visszaéléseket, illetve megrontásokat.

A dublini érsekség két évig tartó vizsgálat eredményeként tette közzé jelentését. A kutatás során az egyházmegyében az elmúlt 66 évben plébánosként vagy szerzetespapként dolgozó 2800 lelkész személyi aktáját vizsgálták át.

A szerdán közzétett jelentés szerint 105 áldozat 32 paptól követelt peres úton kártérítést, ami 5,8 millió eurójába (másfélmilliárd forint) került az érsekségnek. A kártérítési költségek azonban várhatóan sokkal magasabbra rúgnak, mivel további 40 ügyet még nem sikerült lezárni. Egyházi illetékesek a visszaélések összesen 350 biztos áldozatát azonosították név szerint, és további 40, név szerint nem azonosítható gyerekről feltételezik, hogy molesztálás vagy bántalmazás áldozata lehetett az elmúlt évtizedekben az főegyházmegyében.

Várhatóan még ebben a hónapban feláll az az ír kormánybizottság, amely országosan vizsgálja az egyházi intézményekben történt visszaélések történetét és azt, miként kezelték az ilyen eseteket.