József, Bánk
-6 °C
0 °C

Pedofil papot neveztek ki plébánosnak Franciaországban

2005.09.20. 13:16
A 65 éves Denis Vadeboncoeurt annak ellenére nevezték ki 1988-ban az észak-franciaországi Lieurey plébánosává, hogy közszeméremsértés és szodómia miatt már börtönben ült húsz hónapot Kanadában. Az "új életet kezdő" pap normandiai parókiáján három évig molesztált egy kiskorú fiút.

Akár húsz év börtönre is ítélhetnek Franciaországban egy kanadai származású katolikus papot, aki beismerte, hogy normandiai parókiáján éveken át, többször is megerőszakolt egy kiskorú fiút. A ma 65 éves Denis Vadeboncoeurt annak ellenére nevezték ki 1988-ban az észak-franciaországi Lieurey plébánosává, hogy Kanadában már priusza volt "közszeméremsértés, szodómia, serdülők elleni szexuális támadások" miatt.

A pedofil pap áldozata 2000-ben tett feljelentést, elmondva, hogy "lelki vezetője" három éven át, 1990 és 1993 között, amikor ő még 14-17 éves volt, rendszeresen megerőszakolta. A fiatalokat megrontó lelkipásztornak jelenleg zajlik a büntetőpere az evreux-i bíróság előtt. Vadeboncoeur azért érkezett Franciaországba, hogy húszhónapos kanadai börtönbüntetésének letöltése után új életet kezdjen Európában.

Az evreux-i egyházmegye akkori vezetője, Jacques Gaillot püspök elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor előéletének ismeretében is plébánossá nevezte ki - hosszas vívódás után - a kanadai papot. Gaillot - mint mondta - abban reménykedett, hogy a lelkésznek sikerül megváltoznia és újra beilleszkednie a társadalomba. A püspök elismerte, hogy akkoriban "kevésbé volt érzékeny a pedofília problémájára, mint napjainkban".

A rovott múltú pap személyi dossziéja egyébként különös módon eltűnt a püspökség irattárából, amikor a Vatikánétól eltérő nézetek hangoztatása miatt leváltott Gaillot utódja, Jacques David püspök 1995-ben átvette a normandiai egyházmegye vezetését.

A pápa jóváhagyta, hogy homoszexuálisok nem lehetnek papok

XVI. Benedek pápa jóváhagyását adta arra az új vatikáni dokumentumra, amely kimondja, hogy homoszexuális hajlamú férfiak semmilyen körülmények között sem lehetnek papok, jelentette a kath-net katolikus internetes magazin egy amerikai hírügynökség értesülésre hivatkozva.

A CWNews hírügynökség vatikánvárosi értesülése szerint az új dokumentumot a katolikus nevelés kongregációja készítette elő, és azt a hivatal prefektusának, Zenon Grocholewskinek, valamint Michael Miller érseknek, a kongregáció titkárának aláírásával bocsátják ki rövidesen "utasítás" formájában.