Valér
4 °C
8 °C

Vizelete mentette ki a lavina alól

2005.01.30. 11:32
Egy szlovák férfi az autójában rekedt, miután a Tátra hegyei közt egy lavina betemette kocsijával együtt. A férfi a kezdeti ijedtség, és az első sikertelen menekülési kísérlet után rájött: a kocsijában lévő hatvan palack sör segíthet a szabadulásban.

A mentőcsapatok a részegen támolygó Richard Kralra egy hegyi ösvényen bukkantak rá négy nappal azután, hogy lavina zúdult le a szlovák Tátra egyik hegyoldalán, írja az Ananova. Az eltűntek után kutató csapatnak az ittas férfi elmondta, hogy őt Audijában érte a lezúduló hó. A lavina lecsendesedése után lehúzta kocsija ablakát, és megpróbálta kiásni magát a felszínre, de ahogy kezeivel a havat kaparta, a porhó gyorsabban ömlött be a kocsiba, mint ahogy sikerült volna kijutni, ezért abba kellett hagynia az ásást.

A férfi kinyitott egyet abból a hatvan palack sörből, amit a szabadsága idejére berakott kocsijába, és az italt kortyolva jutott eszébe, hogyha eleget iszik, akkor lenne elég vizelete, amivel megolvaszthatná a havat - írták a helyi lapok a szerencsés megmenekülésről. "Ismét kinyitottam az ablakot, és elkezdtem a havat alulra lapátolni. Aztán rávizeltem hogy megolvadjon. Nagyon nehéz munka volt, a tűdőm és a vesém még most is fáj" - mesélte Kral. A férfi így lassan eltüntette a fölötte lévő hóréteget, gyakorlatilag tizedére olvasztva a megmozgatott hótömeget. "Örülök hogy hasznosnak bizonyult a sör, amit magammal vittem a szabadságra" - kommentálta kalandját Richard Kral.

Európa több részén hatalmas havazások és hóviharok voltak ezen a héten, volt ahol 1942 óta nem láttak ilyen időjárást. Néhány helyen három méteres hó esett le egyetlen nap alatt.