Auguszta
-7 °C
0 °C

Homokvihar zúdult Pekingre

2002.03.20. 11:51
Homokvihar zúdult szerdán a kínai fővárosra, s a fojtogató porfellegben csaknem teljesen megbénult a közlekedés. Több kínai tartományban okoz gondot a természeti csapás, melyet a szakemberek a száraz tél, és a nagyarányú erdőírtás következményének tartanak.
Az AP már-már apokaliptikus méretű és jellegű természeti jelenségről számolt be, miután Peking utcáin 100 méter alá rövidült a látótávolság, az emberek - a gyalogosokhoz hasonlóan a kerékpárral közlekedők is - orruk-szemük elé tekert ruhadarabokkal próbáltak eljutni úticéljukhoz, az autósok pedig a nappalt szinte éjszakává változtató viharban bekapcsolt reflektorral, csigalassúsággal tudtak csak haladni.

A légi közlekedést mindazonáltal sikerült fenntartani, a repülőgépek le- és felszállni is képesek.

A téli szárazság az oka

A meteorológusok a téli szárazságot okolják a homokviharért, amely - a Mongol-sivatag felől érkezvén - hovatovább minden tavasszal fojtogatja a kínai fővárost. A helyzet ráadásul az elmúlt húsz esztendőt tekintve évről évre egyre rosszabb, a gond pedig mind nagyobb a homokvihart kiváltó okok, mindenek előtt a tömeges erdőirtás és a növekvő szárazság miatt.

Hatalmas területet borított be a porfelhő

Az idei első ilyen természeti csapás nem csupán Pekingre sújtott le, a porfelhők az északnyugati Kanszu tartománytól egészen a keleti partvidékig eget-földet elborítottak. Magában Kanszuban, a Pekingtől 1000 kilométernyire fekvő, sivatagos területen - az Új Kína hírügynökség jelentése szerint - a látótávolság nullára csökkent, gyakorlatilag semmit sem lehet látni.

A szakemberek attól tartanak, hogy a helyzet rosszabbodhat, ha netán még esni is fog, mivel ekkor a víz és homok elegyéből keletkező sárlepedő borítana be mindent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!