Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Bíróság előtt az egykori főadórendőr

2002.05.03. 11:57
Tagadta bűnösségét Pelikán László nyugállományú rendőrtiszt, az APEH egykori bűnügyi igazgatója az ellene bűnpártolás vádjával indult perben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Hiszen ő maga rendelt el, ráadásul névtelen feljelentés alapján nyomozást a kérdéses ügyben - érvelt a tárgyaláson.
Az egykori főrendőrnek azért kell most bíróság elé állnia, mert a vádirat szerint Pelikán 1997-ben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetőjeként hátráltatta a Nagy József Pest megye Uri községének polgármestere és mások ellen 85 milliós csalás gyanújával indult nyomozást. Az eljárás egy szakszervezeti ingatlan fiktív adás-vételének gyanúja miatt indult meg.

Az ügyészség szerint Pelikán 1997-ben telefonon és személyesen is érintkezésbe lépett Nagy Józseffel, többek között egy Kanári-szigeteki nyaralás során, ám sem nemzetközi elfogatóparancs kibocsátásának kezdeményezésével, sem adatok szolgáltatásával nem segítette az ügyben eljáró nyomozók munkáját. Nagy Józsefet, amikor 1999-ben hazatért, nyomban elfogták a magyar hatóságok.

Pelikán tagad

Pelikán László a pénteki tárgyaláson vádlotti vallomásában elmondta, hogy ő maga rendelte el az ügyben egy névtelen bejelentés alapján a nyomozást. - Ha olyan nagyon akartam volna bűnt pártolni, szemétkosárba dobom a névtelen bejelentést, vagy a feljelentés-kiegészítés keretében tagadom meg a nyomozást - jegyezte meg a tárgyaláson Pelikán. Hozzátette: nemzetközi elfogatóparancsot azért nem kezdeményezhetett, mert akkoriban még nem volt tudomása arról, hogy Nagy József hol van, utóbb pedig áthelyezték az ORFK-ra.

Pelikán nem tagadta, hogy egy nyaralás során a Kanári-szigeteken váratlanul megkereste Nagy József, de a vádlott előadása szerint Nagy akkor azt állította: "megy haza rendet teremteni". Ezt követően pedig már Pelikán állítása szerint nem találkozott Naggyal. - Ő ellene ugyanolyan kőkeményen folytattam a nyomozást, mint bárki más ügyében - jegyezte meg Pelikán a Nagy József elleni eljárásról.

Pelikán elmondta azt is, hogy Nagyot fellengzős embernek ismerte, akiről egyesek úgy vélekedtek, elmebeteg. Magáról pedig annyit mondott Pelikán, hogy számtalan kitüntetést, dicséretet kapott rendőri munkájáért még azokban az években is, amikor az ügyészség szerint már állítólag bűncselekményt követett el. Továbbá Pelikán közölte azt is, hogy a 90-es évek második felében ő és felesége is nemzetbiztonsági ellenőrzésen esett át, de a hivatal nem talált semmit.

Nem először áll bíróság előtt

Pelikán László 1999 elején volt egy rövid ideig az APEH bűnügyi főigazgatója, de az úgynevezett Teve utcai aranyügyben vámorgazdaság gyanújával indult nyomozás miatt megvált a testülettől.

Abban az ügyben a vád szerint Pelikán vámolatlan aranyat vett több rendőrtársával együtt a Teve utcai rendőrpalota épületében. Pelikán és társai akkor azzal védekeztek: fel sem tételezhették, hogy a szigorúan őrzött épületbe bűncselekményből származó tárgyak kerülhetnek. A PKKB abban az ügyben 2000-ben első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel Pelikán Lászlót a vámorgazdaság vádja alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!