Emília
18 °C
26 °C

Kritizálják a pápa választását

2003.09.29. 17:16
Bírálják George Pell sydney-i érsek bíborosi kinevezését Ausztráliában. A liberális katolikusok ugyanis attól tartanak, hogy az ultrakonzervatív nézeteiről ismert klerikus előléptetése hívek széles rétegeit idegeníti el az egyháztól. A bíboros szerint az abortusz nagyobb bűn, mint a gyermekek papok általi szexuális zaklatása.
George Pell sydneyi érsek hevesen vitatott személyiség Ausztráliában olyan kérdésekkel kapcsolatos ortodox nézetei miatt, mint a fogamzásgátlás, az abortusz vagy a homoszexualitás. Pat Power, Canberra szókimondásáról ismert liberális püspöke kijelentette, az egyház egyes rétegeinek csalódást okozhat, hogy a pápa választása a sydneyi egyházmegye vezetőjére esett. A homoszexuális katolikusok szervezete, a Rainbow Sash pedig arra figyelmeztetett, hogy a döntés növelheti a Róma iránti bizalmatlanságot.

Nem örülnek a melegnek

Pell a dogmatikus és kirekesztő gondolkodásmód tipikus élharcosa - mondta Rainbow Sash vezetője, Michael Kelly, aki szerint a kinevezés sajnálatos és rossz hír az egyház számára. Kelly szerint ha a püspököket és bíborosokat a hívek, sőt akár a klérus tagjai választanák, Pellből soha nem lett volna Sydney érseke vagy bíboros. - Többlethatalmát a sydney-i érsek az elnyomottak, a hátrányos helyzetűek iránt nem igazán érzékeny konzervatív értékrendjének terjesztésére fogja felhasználni - vélte az aktivista. Az ausztrál főpap megtagadja a szentáldozást a Rainbow Sash tagjaitól, és egyszer azt mondta a homoszexualitásról, hogy az "károsabb az egészségre, mint a dohányzás".

Pedofíl vádak

Az AP jelentése szerint a bíborosi rangra emelt ausztrál egyházi vezető viták kereszttüzében áll Ausztráliában azóta, hogy 2001 májusában Sydney érsekévé nevezték ki. Az érseket a pápa annak ellenére nevezte ki, hogy szexuális molesztálás vádjával illették őt, bár tavaly egy független vizsgálóbizottság felmentette a vád alól. A főpap nagy vitát kavart azon kijelentésével is, miszerint "az abortusz nagyobb bűn, mint a gyermekek papok általi szexuális zaklatása".

Az abortusz és a halálbüntetés

Az AP jelentése szerint konzervatív nézeteiről ismert és papi pedofíliával kapcsolatos álláspontja miatt sokat bírált személyiség az egyetlen új amerikai bíboros, Justin Rigali is. Jóllehet ritkák nyilvános szereplései, a pápa két kedvenc témájának zászlóvivőjeként nyilvánosan elítéli az abortuszt és a halálbüntetést - írta az AP. A klerikusnak sok bírálója is van, főleg a papok szexuális visszaélései ügyében tanúsított magatartása miatt. A papi pedofília áldozatait képviselő országos szervezet (SNTAP) igazgatója, David Clohessy szerint Rigali az ügyben a legkevesebb együttérzést tanúsító amerikai püspökök közé tartozik, előléptetése olyan, "mintha sóval dörzsölnék be az amúgy is súlyosan sérült emberek sebeit".