Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kritizálják a pápa választását

2003.09.29. 17:16
Bírálják George Pell sydney-i érsek bíborosi kinevezését Ausztráliában. A liberális katolikusok ugyanis attól tartanak, hogy az ultrakonzervatív nézeteiről ismert klerikus előléptetése hívek széles rétegeit idegeníti el az egyháztól. A bíboros szerint az abortusz nagyobb bűn, mint a gyermekek papok általi szexuális zaklatása.
George Pell sydneyi érsek hevesen vitatott személyiség Ausztráliában olyan kérdésekkel kapcsolatos ortodox nézetei miatt, mint a fogamzásgátlás, az abortusz vagy a homoszexualitás. Pat Power, Canberra szókimondásáról ismert liberális püspöke kijelentette, az egyház egyes rétegeinek csalódást okozhat, hogy a pápa választása a sydneyi egyházmegye vezetőjére esett. A homoszexuális katolikusok szervezete, a Rainbow Sash pedig arra figyelmeztetett, hogy a döntés növelheti a Róma iránti bizalmatlanságot.

Nem örülnek a melegnek

Pell a dogmatikus és kirekesztő gondolkodásmód tipikus élharcosa - mondta Rainbow Sash vezetője, Michael Kelly, aki szerint a kinevezés sajnálatos és rossz hír az egyház számára. Kelly szerint ha a püspököket és bíborosokat a hívek, sőt akár a klérus tagjai választanák, Pellből soha nem lett volna Sydney érseke vagy bíboros. - Többlethatalmát a sydney-i érsek az elnyomottak, a hátrányos helyzetűek iránt nem igazán érzékeny konzervatív értékrendjének terjesztésére fogja felhasználni - vélte az aktivista. Az ausztrál főpap megtagadja a szentáldozást a Rainbow Sash tagjaitól, és egyszer azt mondta a homoszexualitásról, hogy az "károsabb az egészségre, mint a dohányzás".

Pedofíl vádak

Az AP jelentése szerint a bíborosi rangra emelt ausztrál egyházi vezető viták kereszttüzében áll Ausztráliában azóta, hogy 2001 májusában Sydney érsekévé nevezték ki. Az érseket a pápa annak ellenére nevezte ki, hogy szexuális molesztálás vádjával illették őt, bár tavaly egy független vizsgálóbizottság felmentette a vád alól. A főpap nagy vitát kavart azon kijelentésével is, miszerint "az abortusz nagyobb bűn, mint a gyermekek papok általi szexuális zaklatása".

Az abortusz és a halálbüntetés

Az AP jelentése szerint konzervatív nézeteiről ismert és papi pedofíliával kapcsolatos álláspontja miatt sokat bírált személyiség az egyetlen új amerikai bíboros, Justin Rigali is. Jóllehet ritkák nyilvános szereplései, a pápa két kedvenc témájának zászlóvivőjeként nyilvánosan elítéli az abortuszt és a halálbüntetést - írta az AP. A klerikusnak sok bírálója is van, főleg a papok szexuális visszaélései ügyében tanúsított magatartása miatt. A papi pedofília áldozatait képviselő országos szervezet (SNTAP) igazgatója, David Clohessy szerint Rigali az ügyben a legkevesebb együttérzést tanúsító amerikai püspökök közé tartozik, előléptetése olyan, "mintha sóval dörzsölnék be az amúgy is súlyosan sérült emberek sebeit".