Ágnes
-5 °C
2 °C

Kétmillió dollár a második amerikai közellenség fejéért

2008.09.08. 07:52
Megduplázta a nyomravezetői díjat, így már kétmillió dollárt (336 millió forint) kínál az FBI James "Whitey" Bulger, Amerika második számú közellensége kézre kerítőjének.

Több mint egy évtizede kutatnak a szövetségi nyomozók a ma már 78 esztendős, többek között 19 gyilkossággal vádolt Bulger után. Oszama bin Laden terroristavezér mögött őt tartják az ország második legveszedelmesebb, szökésben lévő bűnözőjének.

Bulger 1995 januárjában siklott ki a hatóságok kezéből, amikor barátnőjével lelépett, és azóta kontinenseken át - Kanadától Európáig, onnan Dél-Amerikáig és a thaiföldi partokig - csak bottal üthették a nyomát.

Az FBI szerint feltehetőleg még 2001 előtt hagyta el az Egyesült Államokat, és azóta bankszéfekben elhelyezett dollármillióiból éldegél hamis útlevéllel és álnéven.

2002 szeptemberében a londoni Piccadilly Circusnél látták, tavaly pedig Olaszországban vélték felfedezni: videó készült egy rendkívül hasonló férfiról és barátnőjéről, ezért az FBI-ügynökök ott folytatták a keresést.

Az FBI most megduplázta a nyomravezetői díjat, így már kétmillió dollárt (336 millió forint) kínálnak a nyomravezetőnek. A szövetségi nyomozóhivatalnak az a terve, hogy új posztert nyomatnak a legkeresettebb tíz bűnözőről, és ezen Bulger már a friss képével szerepel majd. A plakátokat az FBI 56 amerikai irodájában és 60 külföldi állomáshelyén helyezik el.

Bulger ihlette Martin Scorsese A tégla című Oscar-díjas filmjének egyik figuráját. Bulgernek kitűnő kapcsolatai voltak: az FBI-ba is befurakodott a korrumpálható ügynökök révén, fivére pedig közel húsz évig vezette a massachusettsi szenátust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!