Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmillió dollár a második amerikai közellenség fejéért

2008.09.08. 07:52
Megduplázta a nyomravezetői díjat, így már kétmillió dollárt (336 millió forint) kínál az FBI James "Whitey" Bulger, Amerika második számú közellensége kézre kerítőjének.

Több mint egy évtizede kutatnak a szövetségi nyomozók a ma már 78 esztendős, többek között 19 gyilkossággal vádolt Bulger után. Oszama bin Laden terroristavezér mögött őt tartják az ország második legveszedelmesebb, szökésben lévő bűnözőjének.

Bulger 1995 januárjában siklott ki a hatóságok kezéből, amikor barátnőjével lelépett, és azóta kontinenseken át - Kanadától Európáig, onnan Dél-Amerikáig és a thaiföldi partokig - csak bottal üthették a nyomát.

Az FBI szerint feltehetőleg még 2001 előtt hagyta el az Egyesült Államokat, és azóta bankszéfekben elhelyezett dollármillióiból éldegél hamis útlevéllel és álnéven.

2002 szeptemberében a londoni Piccadilly Circusnél látták, tavaly pedig Olaszországban vélték felfedezni: videó készült egy rendkívül hasonló férfiról és barátnőjéről, ezért az FBI-ügynökök ott folytatták a keresést.

Az FBI most megduplázta a nyomravezetői díjat, így már kétmillió dollárt (336 millió forint) kínálnak a nyomravezetőnek. A szövetségi nyomozóhivatalnak az a terve, hogy új posztert nyomatnak a legkeresettebb tíz bűnözőről, és ezen Bulger már a friss képével szerepel majd. A plakátokat az FBI 56 amerikai irodájában és 60 külföldi állomáshelyén helyezik el.

Bulger ihlette Martin Scorsese A tégla című Oscar-díjas filmjének egyik figuráját. Bulgernek kitűnő kapcsolatai voltak: az FBI-ba is befurakodott a korrumpálható ügynökök révén, fivére pedig közel húsz évig vezette a massachusettsi szenátust.