Melegek maradtak a brémai pingvinek

2005.02.22. 16:52
Hűségesek maradtak egymáshoz a bremerhaveni állatkert hím pingvinpárjai. A hímek a másik nem iránti érdeklődését négy új nőstény behozatalával próbálták felkelteni, sikertelenül. A kudarc komoly következményekkel járhat, a Humboldt-pingvineket a kihalás fenyegeti.

Bizonyossá vált, hogy homoszexuális a bremerhaveni állatkert hat hím Humboldt-pingvinje. Az állatkertben tíz pingvin, négy nőstény és hat hím élt, ennek ellenére a hímek kizárólag egymás társaságát keresték. A hat hím három párba rendeződött, rendszeresen kísérleteztek egymás megtermékenyítésével és köveket próbáltak kikeltetni.

Az állatkert vezetése úgy gondolta, hogy a probléma a nőstényfelhozatallal lehet, ezért kölcsönbe további négy pingvinlányt importáltak Svédországból. Az új nőstények sem keltették fel azonban a pingvinek érdeklődését. A hímpárok hűségesek maradtak.

A nőstények behozatala egyébként komoly tiltakozást váltott ki a melegszervezetek részéről. A jogvédők úgy vélték, hogy az állatkert vezetése a lépéssel beavatkozik a pingvinek szabad párválasztásába. Véleményük szerint ugyanakkor még egy pingvinnek is jogában áll melegnek lenni.

Az állatkert vezetői tiltakoztak a beavatkozás vádja ellen. Mint mondták, nem akarják erőszakkal szétválasztani a pingvinpárokat. Mivel azonban a Humboldt-pingvineket a kihalás fenyegeti, előnyös lett volna, ha a hímek egymás helyett nőstényeket választanak. A bremerhaveni állatkertben az elmúlt években mindössze egy pingvin született.