Szilárda
-4 °C
2 °C

Dollárhamisítási rekord Németországban

2007.05.25. 15:33
A világ egyik legnagyobb szabású pénzhamisítási ügyét leplezték le Németországban az amerikai titkosszolgálat segítségével. A lebukott banda 160 ezer darab hamis százdollárost gyártott.

Egyszerre hat német nagyvárosban tartott razziát összesen 21 helyszínen és 16 millió dollárnyi (2,9 milliárd forint) kiváló minőségű hamis százdolláros bankjegyet foglalt le a Szövetségi Bűnügyi Hivatal. "Ez egyik legnagyobb fogás az egész világon" – áll a közleményben.

Három 59 és 69 év közötti férfit letartóztattak. Közülük ketten már voltak börtönben pénzhamisítási ügy miatt.

A német hatóság munkáját az amerikai titkosszolgálat is segítette. A nyomozás olyan jól sikerült, hogy a banda csak 18 hamis százdollároson tudott túladni.

Az átkutatott épületekben 50 és 100 eurós bankjegyek gyártására alkalmas mintákat is találtak, továbbá 900 gramm amfetamint, 600 gramm kokaint, több lőfegyvert és 150 ezer euró kézpénzt.

A banda egy része borhamisítással is foglalkozott. Az átcímkézett olcsó borokat sokszoros áron, palackonként akár 3 ezer euróért kínálták internetes árveréseken. Az üzlet rendszerint több mint ezer százalékos hasznot hozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!