Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Barlangban várják a világvégét

2008.03.25. 22:11
November óta várja a világvégét a földbe ásva harminc orosz szektás. A hatóságok nem avatkoztak be, de a valláskárosultak már lőnek.

Idegesek a penzai szektások, akik november óta egy maguk ásta barlangba befalazva várják a világvégét: tüzet nyitottak a rendőrökre, akik újra megpróbálták rábeszélni őket a barlang elhagyására, vagy legalább a gyerekek kiengedésére.

Azért idegesek, mert a barlang mennyezete és fala az olvadás miatt behatoló víztől omlani kezdett, a szellőzőcsöveken pedig az esővíz is befolyt. Az emberek ültek a barlangjukban, és segítségért kiabáltak. Nyomban kivonultak a tűzoltók, a mentők és a rendőrök is, és megpróbálták elterelni a dombról folyó vizet a barlang szellőzőcsöveitől.

Még mind élnek

 A pópák és hivatalos személyek, akik a világvégét a barlangban május 28-ra váró harminc embert felkeresik, a szellőzést biztosítani hivatott csöveken keresztül beszélnek, s ezt tették a bentlévőket négy hónapja őrző rendőrök is. Vitalij Nyedogon, a vezér azonban két golyót lőtt ki rájuk a csövön át, s azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit felgyújt, ha megkísérlik erőszakkal kivinni őket. Senki nem sérült meg, az illetékesek továbbra sem szándékoznak erőszakkal beavatkozni, s örömmel jelentik, hogy a barlangba bevonultak még mind élnek. A pszichiáterek szerint a zárt, sötét helyiségben töltött hosszú idő akár lélektani változásokat is előidézhetett némelyik szektatagnál. Ezek lelkiállapota minden bizonnyal változó, és negatívan hat a többiekre is.

 Közben hétfőn az ügyészség Pjotr Kuznyecov, a szekta vezetője ellen "vallási és nemzeti gyűlölet rejtett propagálása" miatt egy második büntetőeljárást is indított. (Tavaly az állampolgárok személyiségét és jogait sértő egyesülés szervezése miatt emeltek ellene vádat.) Hivatalos közlés szerint ezúttal a Kuznyecov házában lefoglalt könyvek lélektani-nyelvészeti elemzése alapján indult újabb bűnvádi eljárás. Kuznyecovot kivizsgálás céljából a legközelebbi pszichiátriai klinikára vitték néhány nappal azután, hogy a szektások barlangba vonulására fény derült, s azóta is ott van.

Jön a világvége

A Komszomolszkaja Pravda című lap munkatársának még február végén, ugyancsak a csöveken át sikerült elbeszélgetnie egy Vitalij nevű férfival, aki elmondta, hogy a barlangban van kút, elég étel, ital, petróleum és gáz, és kérdezősködött a világ soráról. A németországi hurrikánokról, csehországi árvizekről hallva úgy vélte, ez is mutatja, hogy hamarosan itt a világvége, s azt kérdezte, vajon Amerikát elöntötte-e már az ár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!