Szabina
-2 °C
15 °C

Több mint ötmilliárd koronát mostak tisztára egy prágai pénzváltóban

2008.10.07. 12:34

Legalább 5,3 milliárd koronát (kb. 53 milliárd forint) mosott tisztára és vitt ki Csehországból egy bűnszövetkezet, amely pénzváltót üzemeltetett Prága belvárosában, közölte kedden a cseh rendőrség, miután befejezte az érintett pénzváltó átvizsgálását.

"Bizonyítékokat kerestünk, s azokat meg is találtuk" - közölte Roman Skrepek, a korrupcióellenes rendőrség szóvivője.

A rendőrség hétfő reggel szállta meg az épületet, amelyben a pénzváltó működött, s a házkutatás kedd reggelre fejeződött be. Szemtanúk szerint több személyt letartóztattak, de a rendőrség sem részleteket, sem pontos adatokat az akcióról nem közölt.

A szóvivő szerint a tisztára mosott összeg rendkívüli nagyságú, és bizonyíthatóan bűncselekményekből származik.

A belvárosi Tesco áruház melletti pénzváltót az Aktiv Chance cég működtette. A hivatalos céglista szerint a vállakozás brit-amerikai tulajdonban van. A brit Jason Lee Dupuy 20 százalékban, míg amerikai társa, Thomas Vincent Smith 80 százalékban volt a cég birtokosa. Dupuy két további csehországi cégben is résztulajdonos. Az egyik üzletközvetítésekkel, a másik pedig ingatlanokkal foglalkozik.

A cseh rendőrség szerint nem kizárt, hogy az Aktiv Chance más pénzváltóiban is folyt bűnözői tevékenység. A központi épületet azért választották az akció helyéül, mert ott reméltek bizonyítékokat találni.

A pénzmosás 2002 óta számít bűncselekménynek Csehországban. A pénzügyminisztérium illetékes szakosztályához évente mintegy 3000 beadvány érkezik főleg a bankoktól gyanús tranzakciók felülvizsgálatára. Az eddigi statisztika szerint a vizsgálatok elvégzése után évente átlagban mintegy 100-150 esetben tesznek feljelentést a hatóságoknak bűnvádi eljárás megindítására.