Emma
-2 °C
6 °C

Hamis tanúzással vádolják az év rendőrét

2003.06.16. 12:48
Tizenhárman kerülhetnek szabadlábra azok közül, akiket még 1999-ben tartóztattak le és börtönöztek be egy texasi drograzzia során. Az ügyet most újravizsgálják, mivel a letartóztató rendőröket hamis tanúzásért állítják bíróság elé.
1999. július huszonharmadikán nagyszabású kábítószer-ellenes akciót tartott a rendőrség a texasi Tuliában. A hatóságok összesen negyvenhat állítólagos drogkereskedőt fogtak el, közülük harminckilencen afro-amerikaiak voltak. Ez az ötezres lélekszámú kisváros afro-amerikai kisebbségének tíz százalékát jelentette. Végül hét esetben ejtették a vádat, több esetben felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki, ám tizenhatan rács mögé kerültek.

Az amerikai lapok már 1999-ben rasszista indítékokat, homályos bizonyítékokat, és megkérdőjelezhető rendőri munkát emlegettek az esettel kapcsolatban. Jeff Blackburn védőügyvéd a rendszer teljes összeomlásának nevezte a letartóztatásokat. Szerinte mind a védelem, mind az ügyészi munka, tehát az egész igazságszolgáltatási procedúra csődöt mondott.

A 59 éves Joe Moore például kilencven évet kapott, mert állítólag kokaint adott el egy álruhás rendőrnek. More állítja, hogy soha nem is látta azt a tisztet. Moore és a többieket egy fehér rendőrtiszt, Tom Coleman vallomása alapján tartóztatták le, aki másfél évig nyomozott a vádlottak után. A férfi 1999-ben "Az év bűnüldözője" címet is elnyerte. Ám a tárgyaláson Coleman igen kevés bizonyítékot szolgáltatott: csak pár jegyzetet hozott, de sem videofelvételt, sem lehallgatott telefonbeszélgetéseket nem tudott bemutatni. Az AP hírügynökség szerint kábítószert viszont egyáltalán nem sikerült találniuk.

Az iratokat újravizsgáló bíró szerint Coleman az egyik legfelelőtlenebb, legmegbízhatatlanabb rendőrtiszt, aki valaha is tanúskodott a bíróságon. Coleman egy korábbi interjújában azt állította, hogy kollégáival a lehető legkörültekintőbben jártak el. Coleman rövidesen a letartóztatásokkal kapcsolatos hamis tanúzás miatt áll bíróság elé.

Hétfőn az államügyész várhatóan a tizenhat letartóztatottból tizenhármat feltételesen szabadlábra helyez, amíg ügyeiket újravizsgálják. Rick Perry kormányzó már júniusban aláírta a férfiak szabadlábra helyezését, de a texasi bűnügyi fellebbviteli bíróságnak akár két évébe is telhet, amíg dönt az ügyekről.