Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hasán csúszott az utasszállító

2005.08.24. 00:56
Az első hírekkel ellentétben nem csak sérüléseket, hanem 48 utas halálát okozta az az újabb repülőgép-szerencsétlenség, amely Peru dzsungelekkel borított középső részén történt kedden. A Boeing 737-200-as gép viharba került és a pucallpai repülőtér közelében a dzsungelbe zuhant.

Futómű berendezés nélkül hajtott végre kényszerleszállást helyi idő szerint kedden egy perui utasszállító repülőgép - állították az első perui híradások, amelyek szerint a hason való landolás csak néhány sérüléssel járt és a fedélzeten tartózkodó száz ember megúszta a balesetet. Azóta kiderült, hogy Boeing 737-200-as gép valójában a dzsungelbe zuhant és a 93 utas, 7 főnyi személyzet közül csak ötvenketten élték túl a Tans perui légitársaság utasszállító repülőgépének Pucallpa város közelében történt katasztrófáját.

Tizenhat külföldi is volt


A tragédia képei

A légitársaság szóvivője szerda reggel megerősítette, hogy a gép fedélzetén száz személy tartózkodott. A szóvivő pontosította az utaslistát, amelyből kiderült, hogy a fedélzeten nem tizenegy, hanem tizenhat külföldi volt: tizenegy amerikai, két olasz, egy ausztrál, egy spanyol és egy kolumbiai állampolgár. Azt azonban nem lehet tudni, hogy külföldiek is voltak-e a halottak között. Az utasszállító repülőgép a fővárosból, Limából egy tervezett pucallpai közbülső leszállással Iquitos városába tartott.

Hason csúszott

A hatóságok korábbi közlése szerint a gép a heves vihar miatt próbálkozott a leszállással a pucallpai repülőtér közelében, ahol egy úton ért földet anélkül, hogy a futómű berendezés kinyílt volna. A repülőgép így néhány kilométerrel a repülőtéri kifutópálya előtt az ott vezető úton a hasán landolt.

Peru közlekedési miniszterét idéző BBC kedden még azt közölte, hogy mind a száz utas túlélte a balesetet. Egy utas a mentést követően a helyi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a fedélzeten tartózkodók közül húszan megsebesültek, később a mentőosztagok viszont már legkevesebb negyven halottról beszéltek, míg a perui elnök, Alejandro Toledo hetven-nyolcvan halottat említett. Ugyancsak ellentmondóak voltak az adatok a sebesültek számát illetően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!